Siirry sisältöön

Keskituloisia kurittava päivähoitomaksujen korotuksesta luopuminen viisasta

Tiedote 3.6.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää kaupunkilaisjärjen voittona valtiovarainministeri Alexander Subbin (kok) lupausta luopua päivähoitomaksujen korotuksesta. Ministeri kertoi tänään, että päätös tehdään ensi viikolla.

- Oli tervetullut uutinen politiikan vuoropuhelun toimivuuden kannalta, että hallitus on kuullut sote-kolmikkomme äitienpäivien korvilla nostaman vakavan vaateen uudelleen arvioida päivähoitomaksujen korotuspäätös, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaan mielestä on hyvä, että hallitus myöntää, että päivähoitomaksujen korotuksilta lähti pohja pois, kun monet kaupungit, kuten Helsinki, päättivät pitää päivähoitomaksut ennallaan.

- Helsingissä on niin korkeat asumis- ja elinkustannukset, ettei keskituloisia perheitä ole enää varaa kurittaa mittavilla lisämaksuilla ja ostovoiman leikkauksilla, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaasta päivähoitomaksun korotukseen liittyvät käänteet osoittaa, että tavalliset keskituloiset jäävät liian usein väliinputoajaksi poliittisessa keskustelussa.

- On ilman muuta välttämätöntä, että vaikutukset arvioidaan kaikkein heikommassa asemassa oleviin ja suurituloisimpiin, mutta aivan liian usein unohtuu tavalliset keskituloiset. Siksi on välttämätöntä, että taloustalkoissa ja veroratkaisuissa huolehditaan keskituloisten työn kannattavuudesta ja ostovoimasta. Ja ymmärretään suurten kaupunkien erityisolosuhteet, linjaa Sarkomaa.

Sarkomaa on ilahtunut, että valtiovarainministeri perustelee esityksen poisvetämistä tasa- arvopointilla. Maksukorotusesitys onkin ristiriidassa hallituksen työllisyys ja tasa-arvotavoitteen kanssa. Koko hallituksen on otettava vakavasti se tosiasia, että alle kolmivuotiaiden lasten äitien työllisyysaste on viime vuosina laskenut jyrkemmin kuin äitien työllisyysaste keskimäärin.

Sarkomaa toteaa, että varhaiskasvatukseen on jo kohdistunut leikkauksia mikä näkyy kunnissa muun muassa ryhmäkoon kasvamisena. Hallituksen on nyt syytä ottaa varhaiskasvatus erityissuojeluun.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
Puh. 050 511 3033