Siirry sisältöön

YK:n vammaisyleissopimuksen ratifiointi tärkeä edistysaskel

Julkaistu Rinnekoti-Säätiön Rinneviesti -lehdessä 2/2016

On iso ilouutinen, että Suomi ratifioi toukokuussa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen. Päivä oli juhlapäivä, kun asia, jonka eteen olemme myös Rinnekodin joukolla tehneet vuosia työtä, vihdoin toteutui. Rinnekoti on aina ollut tulevaisuuteen tähyäjä ja monessa mielessä edelläkävijä. Sopimuksen voimaan tuleminen on tärkeä askel vammaisten henkilöiden oikeuksien kannalta. Uskon, että sopimuksen voimaantulo Suomessa auttaa meitä lisäämään yleistä tietoisuutta vammaisten henkilöiden oikeuksista.

Yleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää ihmisarvon kunnioittamista. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus on ensimmäinen vammaisten oikeuksia koskeva oikeudellisesti sitova kansainvälinen asiakirja.

Sopimuksen ratifiointi on edellyttänyt Suomessa muutoksia vammaislainsäädäntöön. Viimeinen este Suomen ratifioinnille poistui, kun hyväksyimme eduskunnassa lain kehitysvammaisten erityishuollosta. Lain tarkoitus on vahvistaa erityishuollossa olevan henkilön itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä suoriutumista sekä vähentää rajoitustoimenpiteiden käyttöä. Taustalla on ajatus, että mitä normaalimpaa elämää kehitysvammaisille tarkoitetuissa asumispalveluyksiköissä ja laitoksissa voidaan elää, sitä vähemmän on tarvetta turvautua ns. rajoitustoimenpiteiden käyttöön. Lain säätäminen oli iso ponnistus ja Rinnekodin asiantuntijoiden kuuleminen auttoi tässä työssä. Ehdotuksestamme eduskunta hyväksyi lausuman, jonka perusteella lain toimeenpanoa seurataan tarkkaan.

Uskon ja tiedän, että Rinnekodissa tehty työ on antanut paljon koko yhteiskunnassamme kehittymiseen ja arvomaailman muuttumiseen. Vaikka monta epävarmuutta on edessä, niin täysin varmoja voimme olla siitä, että Rinnekodin perusarvot ja toiminnan lähtökohdat sekä osaaminen ovat kestävä perusta muutosten tuulissa. Rinnekodin toiminnan aloittaneen Aino Miettisen ajatukset elävät vahvana Rinnekodissa ja varmasti koko yhteiskunnassamme. Me tarvitsemme Suomeen enemmän Ainon kaltaisia ihmisiä yhteiskuntamme jokaiselle saralle, sillä kaikki lähti hänen tahdostaan auttaa lähimmäistä. Se on asia, johon meidän jokaisen pitäisi elämässä pyrkiä.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja
Rinnekoti-Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja