Siirry sisältöön

Kokoomus torjui varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korotukset

Tiedote 1.9.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Sari Sarkomaa iloitsevat varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korotuksen perumisesta sekä pienituloisia 2–3 hengen perheitä koskevasta maksujen alennuksesta. Kansanedustajien mukaan kyseessä on työlinjan mukainen sivistysteko. Hallitus päätti torstaina budjettiriihessä perua aiemmin suunnitellut varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korotukset.

”Päätös olla korottamatta varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja on tärkeä ja vastuullinen perheellisten työllistymisen edellytyksiä tukeva päätös. Päätöksellä mahdollistetaan yksinhuoltajan osallistuminen työelämään ilman pelkoa, että perheen taloudellinen tilanne heikkenee työnteon takia. Nämä päätökset ovat Kokoomuksen ajama työvoitto perheellisten työnteon kannustavuuden turvaamiseksi”, kansanedustajat linjaavat.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korotusta koskevan hallituksen esittelyn aikana tuli ilmi, että esitykselle asetetut tavoitteet eivät todennäköisesti tulisi toteutumaan, koska useat kunnat ovat päättäneet jättää korotukset tekemättä. Päivähoitomaksukorotukset olisivat olleet erityisesti pääkaupunkiseudulla kasvun este. Keskituloisten sietämättömän suuria asumis- ja elinkustannuksia ei ole vara korottaa. Esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa asumiskustannukset voivat olla jopa 60 prosenttia perheiden tulosta.

Tarkemmassa arviossa tulikin ilmi, että esitetyt korotukset olisivat voineet luoda lasten vanhemmille kannusteen jäädä kotiin. Vaikka korotus päätettiin perua, tästä huolimatta esityksessä ollut pienituloisten maksujen alentaminen päätettiin toteuttaa.

”Hallitus kantaa tällä päätöksellään vastuutaan lasten mahdollisimman laajan varhaiskasvatukseen osallistumisen turvaamiseksi. Varhaiskasvatus on koulutusjärjestelmämme vaikuttavimpia ja tasa-arvoa eniten lisääviä osia, minkä vuoksi on tärkeätä tukea lasten mahdollisimman suurta osallistumista varhaiskasvatukseen”, kansanedustajat toteavat.

”Päätöksellä on myös tärkeä rooli työelämän tasa-arvon edistämisessä. Päivähoitomaksujen korotukset olisivat voineet jättää kotiin monia naisia. Tällä päätöksellä päivähoitomaksut pysyvät yhä kohtuullisina, mikä tukee jokaisen perheellisen parempia mahdollisuuksia työssäkäyntiin”, edustajat jatkavat.

Lisätietoja:

Sanna Lauslahti

puh. 0505122380

Sari Sarkomaa

puh. 0505113033