Siirry sisältöön

Ehdoton ei puolinaiselle työllisyyspaketille

Tiedote 12.9.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että osana hallituksen työllisyyspakettia tehdään naisten työllisyysastetta lisääviä toimia, muutoin paketista on vaarassa tulla puolinainen.

- On täysin selvää, että hallitusohjelman tavoitteeksi asetettua 72 prosentin työllisyysastetta ei ole mahdollista saavuttaa ilman, että naisten työllisyysastetta nostetaan. Tarvitaan ripeitä ja rohkeita naisten työllisyyttä ja työmarkkina-asemaa edistäviä toimia, sanoo Sarkomaa.

- Tuleva äitien työnantajille vanhemmuuden kustannuksia korvaava 2500 euron kertakorvaus on osoitus, että nykyisellä hallituksella on kykyä ja tahtoa ratkoa työmarkkinoiden tasa-arvo-ongelmia. Kertakorvaus ja varhaiskasvatusmaksujen korotuksen peruminen ovat hyvä alku, muttei niiden varaa voi jäädä lepäämään, vaan urakkaa on vauhdilla jatkettava, jatkaa Sarkomaa.

Sarkomaa toistaa ehdotuksensa päätöksen tekemisestä aloittaa perhevapaajärjestelmän uudistaminen osana työllisyyspakettia. Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin, mikä ei onnistu ilman naisten suurempaa työpanosta. Sarkomaasta joustamaton ja naisia pitkiin perhevapaisiin ajava sekä erilaisia perheitä syrjivä järjestelmä ei yksinkertaisesti ole nykypäivää. Uudistus on mahdollista tehdä kustannusneutraalisti, kuten mm. SAK:n tekemä perhevapaamalli osoittaa.

- Aikansa elänyt järjestelmä on modernisoitava niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän tasa-arvoa sekä vanhemmuuden jakamista. Vanhempainvapaiden uudistamisessa kannattaa katsoa Ruotsin mallia, joka on perheiden kannalta hyvin joustava, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa kirittää työmarkkinakeskusjärjestöjä tekemään naisten työmarkkina-asemaa parantavia ehdotuksia ja siten haastamaan hallitusta tasa-arvotoimiin. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on tänään kirittänyt hallitusta työllisyyspolitiikassaan tekemään toimia naisten työmarkkina-aseman ja työllisyyden edistämiseksi. Sarkomaasta Akavan puheenjohtajan tuore puheenvuoro oli oiva ja kiitettävä tasa-arvoteko.

Sarkomaa toteaa, ettei keksi yhtään järkevää tai kestävää syytä, miksi emme ottaisi kaikkia voimavaroja käyttöön ja miksei hallitus osana työllisyyspakettia valmistelisi toimia, joilla erityisesti pureudutaan Suomen muita Pohjoismaita alempaan naisten työllisyysasteeseen.

- Jos työllisyyspolitiikkaamme ei terävöitetä, on vastassa ikävänä vaihtoehtona lisäleikkaukset. Suomalaisessa työelämässä tarvitaan naiset ja miehet, vanhemmuudessa isät ja äidit. Suomalaiset naiset kuuluvat Euroopan koulutetuimman väestön joukkoon ja siksi on sulaa voimavarojen tuhlausta, että kaikki resurssit eivät ole käytössä, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Puh. 050 511 3033