Siirry sisältöön

Oppositio on tervetullut vauhdittamaan, ei jarruttamaan sotea

Tiedote 17.9.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa kehottaa oppositiopuolueita kertomaan avoimesti ja aktiivisesti parannusehdotuksena lausuntokierroksella oleviin sote-uudistuksen lakiesityksiin. Sarkomaa tyrmää opposition ajatuksen paluusta uudistuksen lähtöruutuun ja parlamentaariseen valmisteluun.

- Olisi todella kylmää kyytiä sanoa uudistusta odottaville suomalaisille, että uudistusta ei vielä tullekaan, vaan aloitamme asian valmistelun taas kerran uudestaan. Tämä olisi täysin vastuutonta, Sarkomaa sanoo.

- Sote-uudistusta on vietävä määrätietoisesti eteenpäin. Kaikki suomalaiset, puolueet, kansalaisjärjestöt ja asiantuntijat ovat tervetulleita kertomaan parannusehdotuksiaan lausunnoilla olevaan lakiesitykseen, Sarkomaa jatkaa.

Sarkomaa muistuttaa, että oppositiopuolueet ovat toistuvasti vaatineet sote-uudistuksen viemistä parlamentaariseen valmisteluun normaalin hallituksen valmistelun sijasta. Etenkin SDP on vaatinut painokkaasti parlamentaarista valmistelua. Asia nousi esiin viimeksi torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

- Onko tosiaan niin, että vuosikausia ja lukemattomissa eri kokoonpanoissa valmisteltu jokaisen suomalaisen arkea helpottava uudistus halutaan palauttaan lähtöruutiin? Käsittämätön ajatus, joka ei ole kenenkään etu, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa muistuttaa, että sote-uudistuksen keskeinen pala eli valinnanvapauslainsäädäntö on saatava muiden lakiesitysten tavoin aikataulussaan lausunnoille. Sarkomaa pitää hyvänä, että valinnanvapauslainsäädännön valmistelu on aikataulussa. Valinnanvapauslainsäädännöllä halutaan varmistaa, että rahapussin paksuudesta riippumatta jokaisella on yhdenvertainen ja sujuva pääsy laadukkaisiin peruspalveluihin sekä mahdollisuus vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin.

- SDP:n kanta valinnanvapauteen on tullut selväksi ja valitettavasti näyttää siltä, että SDP ei ole valmis lisäämään ihmisten osallisuutta eikä hallituksen tavoin antamaan valinnanvapautta yhdenvertaisesti ja varallisuudesta riippumatta kaikille. Me kokoomuksessa urakoimme, että sote-uudistus saadaan maaliin ja sen myötä tehtyä mittava loikka suomalaisten terveyden- ja hyvinvoinnin tasa-arvossa, sanoo Sarkomaa.

Valinnanvapauden laajentamisen ydintavoitteena on vahvistaa peruspalveluja ja turvata oikea-aikainen sekä tasa-arvoinen pääsy verovaroin järjestettyihin palveluihin. Valinnanvapauslailla halutaan muutos nykytilaan, jossa merkittävä osa väestöstä – kuten työttömät, pitkäaikaissairaat, lapsiperheet ja eläkeläiset – jonottavat perusterveydenhuoltoon. Kohtuuttomia ja eriarvoistavia jonoja on myös moniin sosiaalipalveluihin. Työssäkäyvät voivat käyttää työterveyshuoltoa ja tietenkin jonoista pääsee ostamalla yksityispalveluja tai vakuutus.

- Valinnanvapauden laajentaminen on täsmätoimi edistää terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvo.  Se on myös viisas toimi purkaa kestävyysvajetta, kun ajoissa annettu hoito ja apu ovat aina edullisempia kuin hoitojonot.Sote-uudistuksessa on kyse ihmisille ja koko Suomelle niin tärkeästä parannuksesta, että sen jarruttamiseen ole enää varaa, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033