Siirry sisältöön

Hoitajamitoituksen alentamisesta luovuttava

Tiedote 12.11.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Sarkomaa ja Lauslahti: Hoitajamitoituksen alentamisesta luovuttava

Kokoomuksen kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti muistuttavat hallitusta, että hoitajamitoituksen pienentämisestä on luovuttava ja tilalle on etsittävä vaihtoehtoisia säästöjä. Hallituksen on löydettävä ratkaisu, joka varmistaa hallituksen sovitun talouslinjan ja valtion talouden kehyksissä pysymisen. On tärkeää, että ratkaisu löydetään nopeasti.

Kokoomuskaksikko alleviivaa Valviran lausuntoa, jossa todetaan vähimmäismitoituksen laskemisen tarkoittavan, että oikeus hyvään hoitoon ei toteudu. Valviran lausunto perustuu siihen, että ikääntyneet ihmiset asuvat kotona entistä pitempään ja tehostettuun palveluasumiseen siirtyvien asukkaiden hoivan tarve on suuri. Suurimmalla osalla asukkaista on vähintään keskivaikea muistisairaus ja näin ollen tehostetun palveluasumisen asukkaat tarvitsevat nykyisin runsaasti hoitoa ja hoivaa. Valviran kantaa ei voi sivuuttaa, painottavat edustajat.

Kaksikko muistuttaa, että hoitajamitoituksen nykyisellään pitämisen puolesta ovat ottaneet vahvasti kantaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden ryhmävastaavat Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Arja Juvonen (ps.) ja Sari Sarkomaa (kok.).

Kokoomusedustajat vauhdittavat valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa. Ikäihmisten hoidon ja hoitajien tarvetta ei voida määrittää yhdellä annetulla luvulla, sillä jokaisen vanhuksen hoidon tarve on erilainen.

- Meidän tulisi kehittää ja ottaa käyttöön osana meneillään olevaa laatusuositusten päivitystä valtakunnallinen vanhusten hoidon, hoivan ja kuntoutuksen yksilöllinen mittarointi. Siinä henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan kohdentaa joustavasti ja yksilöllisesti ihmisen hoitoisuuden mukaan, ehdottavat kokoomusedustajat.

Esimerkiksi Tehy on esittänyt, että hoitotyön johtamisen välineeksi tulisi ottaa valtakunnallinen hoitoisuusmittari, jonka perusteella henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan kohdentaa reaaliaikaisesti.

- Ikääntyneet ansaitsevat hyvän hoidon ja hoitohenkilöstö mahdollisuuden tehdä työnsä hyvin, muistuttavat edustajat.

Kokoomusedustajat jättivät 10.11. kirjallisen kysymyksen hoitajamitoituksesta vanhustenhoidossa. Kirjallisessa kysymyksessä viitattiin Valviran lausuntoon sosiaali- ja terveysministeriölle.

Hallitusohjelmassa esitetään vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen tarkistamista. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatusuositusta hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi tarkistetaan siten, että tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa henkilöstön vähimmäismäärä olisi 0,40–0,50 hoitotyöntekijää asiakasta kohden. Terveyskeskusten vuodeosastojen pitkäaikaishoidossa suositus säilyisi tasolla 0,60–0,70 hoitotyöntekijää asiakasta kohden.

Nykyinen laatusuositus vanhusten tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa on 0,50 ja terveyskeskusten vuodeosastojen pitkäaikaishoidossa 0,60–0,70 hoitotyöntekijää asiakasta kohden.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

puh. 050 511 3033

Sanna Lauslahti

puh. 050 512 2380