Siirry sisältöön

SDP:n uhkaus kaataa sote-uudistus on vastuutonta puhetta

Tiedote 13.11.2016

Julkaisuvapaa heti

Sarkomaa: SDP:n uhkaus kaataa sote-uudistus on vastuutonta puhetta

SDP:n puheenjohtaja Rinne on tänään kertonut demareiden laittavan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen uusiksi, jos demarit ovat seuraava pääministeripuolue.

- On vastuutonta, että vuosikausia ja lukemattomissa eri kokoonpanoissa valmisteltu jokaisen suomalaisen arkea helpottava uudistus halutaan palauttaan lähtöruutuun ilman, että on esittää todellista vaihtoehtoa, paheksuu kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa.

SDP:n tähän asti esittämistä linjauksista puuttuu vastaus, millä palvelut saataisiin ihmisen näköiseksi ja peruspalvelut vahvemmaksi, sekä ihmiset pois peruspalvelujonoista. Vastausta ei ole kuulunut siihenkään, miten sote-järjestelmän uudistumista kannustettaisiin ja tuottavuutta lisättäisiin tai miten kestävyysvajeen umpeen kuromiseen vastattaisiin.

Sarkomaa muistuttaa, että sote-uudistus tehdään siksi, että jokainen suomalainen saisi yhdenvertaisesti tarvitsemansa palvelut. Usean vaalikauden viipyneet uudistuksen kamppaaminen olisi kylmää kyytiä terveyskeskusjonoissa oleville eläkeläisille, lapsiperheille ja työttömille.

- Olisi todella tylyä sanoa uudistusta odottaville suomalaisille, että uudistusta ei vieläkään tule, vaan asian valmistelu aloitetaan taas kerran uudestaan. Hyvinvointiyhteiskuntamme ei kestä sitä, että seuraavakin vaalikausi jatkettaisiin sote-uudistuksen vatvomista ja loputonta valmistelua. Sote-uudistus on nyt saatava maaliin, sanoo Sarkomaa.

Valinnanvapaus on hallituksen mallissa yksi keskeinen ajuri yhdenvertaisiin sote-palveluihin. Mikä SDP:n linjassa saisi muutoksen aikaan, jää täysin avoimeksi. SDP:n linjaukset ovat järjestelmäkeskeisiä ja niissä ihminen nähdään enemminkin hallintoalamaisena.

Sarkomaa kannustaa SDP:tä irrottautumaan valinnanvapauden vastustamisesta ja vastenmielisyyden tunteista sitä kohtaan, että ihmiset saisivat yhdenvertaisesti vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin. Ihmisten itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden vahvistamiseen on suomalaisten vankka tuki. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista haluaa lisätä sote-palveluiden valinnanvapautta.

On päästävä pois ajattelutavasta, jossa viranomainen tietää parhaiten, ja ettei esimerkiksi vaikeasti kehitysvammainen voisi olla oman elämänsä vaikuttaja. Esimerkiksi vammaisille tarkoitettu sote-uudistukseen sisältyvä henkilökohtainen budjetointi on saanut laajan tuen. Kun valinnan palveluiden tuottajasta tekee käyttäjä, hankintalakia ja kilpailutusta ei tarvitse soveltaa. Tästä on kansainvälisesti hyviä kokemuksia. Näin palveluiden käyttäjän ja hänen läheisten osallisuus ja itsemääräämisoikeus vahvistuisi ja palveluiden pitkäjänteisyys turvataan.

- Sote-uudistusta on vietävä määrätietoisesti eteenpäin. Kaikki suomalaiset, puolueet, kansalaisjärjestöt ja asiantuntijat ovat tervetulleita kertomaan parannusehdotuksiaan lakiesitykseen, Sarkomaa päättää.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Puh. 050 5113033