Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa ja Mäkelä odottavat hallituksen selvityksiä terveysperusteisesta valmisteverosta

Tiedote 1.12.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Sarkomaa ja Mäkelä odottavat hallituksen selvityksiä terveysperusteisesta valmisteverosta

Kokoomuksen kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Outi Mäkelä ja Sari Sarkomaa pitävät tärkeänä sitä, että valtiovarainministeriössä seurataan mahdollisuuksia terveysperusteiseen valmisteveroon.

Makeisten ja jäätelön valmisteverosta ollaan luopumassa vuoden 2017 alussa. Makeisveron arvioitiin olevan EU-valtiontukisäädösten vastainen ja kokoomusedustajat pitävät tärkeänä, että sen tilalle säädettäisiin terveysperusteinen valmistevero.

Valtiovarainvaliokunta kirjasi makeisveron poistamista käsittelevässä mietinnössään, että valtiovarainministeriö selvittää mahdollisuudet sokeriveroa vastaavan valmisteveron säätämiselle. Myös sosiaali- ja terveysvaliokunta on makeisverosta antamassaan lausunnossa katsonut, että terveysperusteisen valmisteverotuksen kehittäminen tulisi aloittaa pikaisesti.

”Terveysperusteisella valmisteverolla voisi vaikuttaa erityisesti lasten ja nuorten ravitsemustottumuksiin. Nykyisin joka kymmenes leikki-ikäinen ja joka viides lapsi on ylipainoinen. Hallituksen tavoitteena on kaventaa terveys- ja hyvinvointieroja, mutta valistuksen rinnalle tarvitaan myös taloudellisia ohjausmenetelmiä. Suomessa on jo tapahtunut hyvää kehitystä sen suhteen, miten kuluttajat kiinnittävät huomiota elintarvikkeiden terveysvaikutuksiin”, Sarkomaa sanoo.

”Terveysperusteinen verotus kannustaisi toivottavasti kehittämään terveellisempiä tuotteita, mikä voisi luoda uusia vientivaltteja kotimaiselle elintarviketeollisuudelle. Tavoitteena tulee olla muuttaa verotuksen rakenteita niin, että ne tukevat Suomen kilpailukykyä ja työnteon kannusteita”, Mäkelä sanoo.

Edustajat toivovat, että hallituksen tekemä selvitystyö tuodaan valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaisesti eduskunnalle, ja keskusteluun saadaan konkretiaa.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa

puh. 050 511 3033

Outi Mäkelä

puh. 050 512 2877