Siirry sisältöön

Sote loikkasi eteenpäin, ihmiset saavat vihdoin valita!

Tiedote 21.12.2016

Julkaisuvapaa heti

Sarkomaa: Sote loikkasi eteenpäin, ihmiset saavat vihdoin valita!

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa iloitsee hallituspuolueiden yhdessä luomasta suomalaisesta valinnanvapausmallista. Tämä on vahva viesti siitä, että kaikille suomalaisille tärkeä uudistus etenee palvelut edellä, ihmisiä varten. Hallitus tiedotti tänään, että sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapausmalli lähetetään seuraavaksi lausuntokierrokselle.

- Valinnanvapaus on uudistuksen eniten ihmisiä koskettava osuus ja mittavin muutosvoima. Tehty työ ihmisten valinnanvapauden eteen kantaa hedelmää. Nyt uskaltaa jo sanoa, että ihmiset saavat vihdoin valinnanvapautensa, sanoo Sarkomaa.

Valinnanvapauden tarkoitus on varmistaa jokaiselle tasa-arvoiset ja laadukkaat palvelut. Valinnanvapaus mahdollistaa ihmisten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuudet käyttämiinsä palveluihin riippumatta rahapussin paksuudesta. Sarkomaasta ihmisen oma valinta on inhimillinen ja ketterä tapa vauhdittaa palveluiden uudistamista ihmisten näkökulmasta ja irrottautua järjestelmäkeskeisyydestä.

- Valinnanvapaus näkyy ihmiselle ei yhdessä, vaan useammassa paikassa. Ensinnäkin ihminen saa valita oman sote-keskuksensa, jossa pääsee esimerkiksi lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Toiseksi sote-keskuksesta saatavilla maksuseteleillä ihminen voi valita esimerkiksi fysioterapeuttinsa itse. Kolmanneksi erikoistason palveluissa voi valita palveluita tarjoavan yksikön ja neljänneksi palveluyksiköstä saatavalla asiakassetelillä mahdollisen jatkopalvelun tuottajan, esimerkiksi kaihileikkauspaikan. Viidentenä mahdollisuutena on henkilökohtainen budjetti, joka tarjoaa itsemääräämisoikeutta ja valinnanvapautta ennen kaikkea vanhuksille ja vammaisille. Jokaisessa vaiheessa asiakasmaksu on ihmiselle sama, riippumatta siitä minkälaisen valinnan tekee, Sarkomaa kertaa mallia.

Ihmisten itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden vahvistamiseen on suomalaisten vankka tuki. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista haluaa lisätä sote-palveluiden valinnanvapautta.

Sarkomaa muistuttaa, että ilman kokoomuksen aloitteellisuutta valinnanvapaudessa olisi uudistus ollut vaarassa jäädä hallinto- ja järjestelmäkeskeiseksi. Sarkomaa ehdotti ensimmäistä kertaa valinnanvapautta verovaroin järjestettyjen peruspalveluiden vahvistamiseksi vuonna 2012.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033