Siirry sisältöön

Terveysperusteista valmisteveroa ei kuopattu

Terveysperusteiselle valmisteverolle on vahvat perusteet.

LÄÄKÄRI Pertti Mustajoki nosti osuvasti esille (HS Aamu 26.12.) sen, että lapsia on suojeltava lihomiselta.

Kirjoituksen eduskuntaosio kaipaa kuitenkin täsmentämistä. Eduskunta ei kuopannut ­tavoitetta terveysperusteisesta valmisteverosta, mikä mah­dollistaisi esimerkiksi sokeri­pitoisten tuotteiden verottamisen.

Makeisten ja jäätelön valmisteverosta luopumisen taustalla on se, että veron on arvioitu ­nykymuodossaan olevan EU:n valtiontukisäädösten vastainen. Eduskuntakäsittelyssä on ­vahvasti nostettu esille tavoite, että tilalle säädettäisiin laajempi terveysperusteinen valmistevero.

Eduskunnan hyväksymän valtiovarainvaliokunnan makeis­veromietinnön mukaan hallituksen on tuotava terveysperusteista haittaverotusta koskeva selvitystyö eduskunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on katsonut, että terveysperusteisen valmisteverotuksen kehittäminen tulisi aloittaa pikaisesti.

Terveysperusteiselle valmisteverolle on vahvat perusteet. Ylipainoisten määrä on kasvanut. Nykyisin noin joka kymmenes leikki-ikäinen ja joka viides kouluikäinen lapsi on ylipainoinen tai lihava.

Ylipaino ja sairaudet kävelevät käsi kädessä. Esimerkiksi kakkostyypin diabetesta sairastavien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

Nuorten liiallinen energiansaanti muun muassa erilaisista sokerituotteista muodostaa liian vähäisen liikunnan kanssa aikapommin.

Joulukuussa tuli voimaan ­pakattujen elintarvikkeiden energian, hiilihydraattien, ­kokonaissokerin, rasvan, tyydyttyneen rasvan, suolan ja proteiinin määrien ilmoittamisvelvollisuus.

Terveysperusteisessa verossa voidaan veron määrä asettaa tuotteen sisältämän ravinto­ainepitoisuuden mukaan siten, että vero nousee haitallisen ­ravintoaineen määrän kasvaessa.

Terveysperusteinen valmistevero vaikuttaisi paitsi hinnan kautta kuluttajien ostopäätöksiin myös toivottavasti teollisuuden tuotekehitykseen.

Sari Sarkomaa

kansanedustaja (kok)

valtiovarain- sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen
Helsinki
Mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 3.1.2017.