Kolumnit 2006

13.12.2006
Perintöveron kiusa

8.12.2006
Ryhtiä tasa-arvotyöhön

7.12.2006
Mielenterveyspalveluiden hoitotakuu yhä toteutumatta

29.11.2006
Terveyttä edistävä apteekki

24.11.2006
Kokonaiskoulupäivä uhka perusopetukselle

17.11.2006
Ilmastotavoitteet vahvasti kokoomuksen agendalla

9.11.2006
Ohjeistusta koulutuksen korvauskäytäntöihin

30.10.2006
Mitä demarit pelkäävät?

6.10.2006
Jokamiehen joukkoliike vanhempainvapaalle!

4.10.2006
Päivähoitolain uudistus on torso

4.10.2006
Ajatuksia eläkkeiden ostovoimasta ja veroerosta

11.9.2006
Pitääkö miehille maksaa enemmän lastenkin hoidosta?

6.9.2006
Perintöverosta päästävä eroon!

syyskuu 2006
Puhtaampi Töölönlahti

28.8.2006
Vastuullista senioripolitiikkaa

9.8.2006
Pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä tuettava

8.8.2006
Heinäluoman kaupunkipolitiikka hukassa

31.7.2006
Järjestöjen rooli korvaamaton

20.6.2006
Itämerellä on mahdollisuus

5.6.2006
Vastuullista senioripolitiikkaa

26.5.2006
Puitelaki palveluiden pelastajaksi?

10.5.2006
Järjestötyö täydentää hyvinvointipalveluita

25.4.2006
Hazardilla totuuden kokoinen aukko

8.4.2006
Vanhemmuuden kustannukset kuntoon!

3.4.2006
Painajainen Itämerellä

8.3.2006
Yrittäjät luovat uusia työpaikkoja

8.3.2006
Työ ja perhe – jokanaisenoikeus

7.3.2006
Jokaisen naisen oikeus

3.3.2006
Kela-korvaus osa ennaltaehkäisyä

1.3.2006
Kristillisten koulujen toimintamahdollisuudet turvattava

8.2.2006
Vuoden vaihteen jännitys

3.2.2006
Ennakoiva ote hyvinvointiin sopii Kokoomukselle

11.1.2006
Oikeus valita kuuluu vaaleihin

9.1.2006
Pitkät listat olisivat tuhoisa harha-askel

6.1.2006
Yhteistyöllä paremmat palvelut


Kolumnit 2005

Asiantuntijapalstan kirjoitus Nykypäivä-lehdessä 3.2.2006

Ennakoiva ote hyvinvointiin sopii kokoomukselle

Osana puolueen strategiatyötä Kokoomus käynnisti vuosi sitten neljä politiikkaohjelmaa, joiden alle koottiin entisten toimikuntien tehtäviä ja tavoitteita. Politiikkaohjelmat nimettiin siten, että ne kuvastavat kokoomuslaista näkemystä siitä, mikä suomalaisessa yhteiskunnassa on tärkeää: Osaaminen ja sivistys, kansainvälisyys, luovuuden talous ja yrittäjyys sekä ennakoiva hyvinvointi.

Todellinen näkökulman muutos tehtiin hyvinvointipolitiikkaan. Ennakoivassa hyvinvoinnissa on kyse uudesta lähestymistavasta hyvinvointiin ja uusista tavoista tuottaa politiikan sisältöä. Meidän on katsottava, mitkä asiat itse asiassa vaikuttavat hyvinvointiimme ja löydettävä keinot, joilla parhaiten siihen vaikutetaan.

Hyvinvointiyhteiskunta-käsite on 1990-luvulta alkaen joutunut niin tutkijoiden, politiikkojen kuin kansalaistenkin riepoteltavaksi. Ainoaksi varmaksi tosiasiaksi on kirkastunut se, että nykyisenlaisena sillä ei ole selviämismahdollisuuksia. Kokoomus haluaa vauhdittaa ja tuoda uusia tuulia paikallaan polkevaan keskusteluun hyvinvointiyhteiskunnasta.

Hyvinvointia ei pidä tarkastella pelkästään sosiaali- ja terveyspolitiikkana. Siihen on otettava laajempi, ennakoiva näkökulma - onhan ihmisen hyvinvointikin fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kokonaisuus. Tavoitteena on saada ihmiset toimimaan nykyistä paremmin oman, perheensä ja yhteisönsä hyvinvoinnin edistämiseksi.

Vastuu hyvinvoinnin pysyvyydestä ja kehityksestä on perinteisesti ollut valtakunnallisella sosiaali- ja terveyspolitiikalla. Politiikan toteuttaminen on ollut vahvasti ongelmalähtöistä: ensin havaitaan epäkohta, johon sen jälkeen pyritään löytämään ratkaisu. Näin luonnollisesti kuuluukin toimia. Tästä mallista emme voi, eikä meidän pidäkään luopua. Mutta kun politiikan - ja mikä merkittävintä - taloudellisten voimavarojen koko painopiste on yksinomaan korjaavassa sairaanhoidossa ja sosiaalityössä, hyvinvoinnin edistäminen käy mahdottomaksi.

Terveyden edistämisestä tinkiminen on vaarassa johtaa noidankehän syntyyn, jossa hoitomenot kasvavat ja väestön terveydentila heikkenee. Tähän kehityssuuntaan Kokoomus haluaa uudella politiikkaohjelmallaan panna pisteen. Oireiden hoidon lisäksi on kyettävä pureutumaan terveysongelmien syihin ja ennaltaehkäisemään niitä. Ihmisiä on kannustettava ottamaan nykyistä enemmän vastuuta omasta terveydestään.

Kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa on otettava huomioon hyvinvointi ja terveys, aivan kuten talous ja ympäristökin. Hyvä alku olisi laittaa kuntoon laman jäljiltä heikentynyt kouluterveydenhuolto ja neuvolatoiminta. Eräs ensisilmäyksellä ehkä pieneltä vaikuttava, mutta todellisuudessa merkittävä seikka lasten terveydenedistämisessä on koulupihojen kunto. Suunnattoman kustannustehokasta lasten ja nuorten terveyden edistämisessä olisi koulupihojen kunnostaminen sellaisiksi, että ne kannustaisivat leikkimään ja liikkumaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja pienistä puroista kasvaa usein suuri virta. Me haluamme, että se virta vie suomalaisia kohti parempaa hyvinvointia

Ennakoivassa hyvinvoinnissa on vahvasti mukana myös ympäristönäkökulma. Asuntorakentamisella ja ympäristönsuunnittelulla voi vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Yhtä lailla on huolehdittava ympäristönsuojelusta. Puhdas ympäristö tai vaikkapa puhdas juomavesi eivät ole edes lähitulevaisuuden itsestäänselvyyksiä.

Kokoomuksen Ennakoiva hyvinvointipolitiikka -politiikkaohjelma käynnistyi vuonna 2005 näyttävästi eduskunnan lisärakennuksessa järjestetyllä seminaarilla. Loistavat puhujat ja luennoitsijat houkuttelivat salin ääriään myöten täyteen. Teema ennakoivasta näkökulmasta otettiin kokoomusväen keskuudessa innostuneesti vastaan. Todelliseen vauhtiin päästiin syksyllä, kun politiikkaohjelmien kotisivut saatiin avatuksi. Marraskuussa presidenttiristeilyllä pidetyssä seminaarissamme keskusteltiin lasten ja nuorten arjessa kohtaamista riskeistä sekä vanhemmuudesta.

Politiikkaohjelmien valtuuskuntiin on ilmoittautunut satoja kokoomuslaisia. Ennakoivaan hyvinvointipolitiikkaankin on ilmoittautunut mukaan jo pitkälti toistasataa puolueen jäsentä. Valtuuskunta on foorumi, jonka tarkoituksena on vahvistaa ja kehittää kokoomuslaista osaamista hyvinvointipolitiikan alueella. Tavoitteena on luoda verkosto, jossa puolueemme jäsenet voivat hyödyntää toistensa erityisosaamista ja vaihtaa ajatuksia hyvinvoinnin edistämisestä. Erityisen paljon odotamme loppuvuodesta 2005 avatulta valtuuskunnan keskustelupalstalta, joka toivottavasti houkuttelee jäseniltä runsaasti perusteltuja näkemyksiä, asiantuntevaa tietoa ja tiukkaa argumentointia. Keskustelupalstan keskeiset teemat, ehdotukset ja huolenaiheet kerätään puoluejohdon tiedoksi, mutta jatkossa myös julkisille verkkosivuille. Haluamme kentän äänen kuuluviin!

Politiikkaohjelmien yksi tavoite on paremman vuorovaikutuksen aikaansaaminen kokoomuslaisen kentän ja puoluejohdon välille. Valtuuskuntatyö on yksi hyvin käynnistynyt esimerkki. Ennakoiva hyvinvointipolitiikka -ohjelma on myös aloittanut säännöllisen viestinnän sekä puoluejohdon että piirijärjestöjen suuntaan: Noin kahdesti kuukaudessa lähtee jakeluun ns. HYPO-viesti, joka sisältää ennakoivan hyvinvointipolitiikan kannalta keskeisiä teemoja, joita kokoomuslaisten päättäjien ja vaikuttajien toivotaan hyödyntävän omassa työssään. Teemat toimivat virikkeinä puheenvuoroille, poliittisille avauksille, kolumneille, mielipidekirjoituksille ja vaikkapa valtuustoaloitteille. Toiminnanjohtajien tehtävänä on lähettää HYPO-viesti eteenpäin omassa piirissään.

Politiikkaohjelmat valmistautuvat kuluvana vuonna vuoden 2007 eduskuntavaaleihin yksinomaan vaalivoitto tavoitteenaan. Ennakoivan hyvinvointipolitiikan ohjelma on saanut yksinomaan myönteisen vastaanoton kokoomuslaisilta. Palaute on ollut rohkaisevaa ja kannustavaa sekä selvä merkki siitä, että olemme oikealla tiellä. Keskeisinä teemoina tullaan näkemään vuonna 2006 ainakin terveyden edistäminen, lapset ja nuoret sekä ikäihmisten yksinäisyyden ehkäisy ja hyvinvointi.

Sari Sarkomaa
Valtuuskunnan puheenjohtaja

Karoliina Vuopala
Ohjelmajohtaja