Siirry sisältöön

Julkaistu Talouselämässä 25.5.2023

Sari Sarkomaa oppi kotoa säästeliäisyyden periaatteen, jonka hän on opettanut eteenpäin omille lapsilleen. Sarkomaa iloitsee, että yhä nuoremmat ovat löytäneet myös sijoittamisen pariin.

Sarkomaa iloitsee nuorten sijoitusinnon lisääntymisestä.
Oikea suunta. Sarkomaa iloitsee nuorten sijoitusinnon lisääntymisestä. KUVA: PETTERI PAALASMAA

Mitä opit rahasta lapsena?
Opin kotona työn tekemisen tärkeyden ja arvostuksen. Vanhemmillani oli muiden töiden rinnalla yritystoimintaa. Opin mitä yrittäjyys on sekä säästeliäisyyden periaatteen; ”Ei suuret tulot, vaan kohtuulliset menot”. Olin kesätöissä heti kun mahdollista. Iloitsen siitä, että lapseni kisailevat keväisin kuka ensimmäisenä saa kesätyön.

Millainen rahankäyttäjä olet?

Olen melko tarkka rahan käyttäjä. Maailmassa on liikaa turhaa tavaraa. Pääosin ostan asioita, kun se on välttämätöntä. Kirjat ja kirjakaupat ovat heikkouteni. Lapsille opetin pienestä pitäen säästeliäisyyttä. Esimerkiksi kaupassa käydessä laskimme paljonko vuodessa säästää, jos ostaa aina vähän edullisimpia vaihtoehtoja. 

Mitä raha merkitsee sinulle?  
Kolmen nuoren äitinä raha merkitsee ennen kaikkea toimeentuloa ja turvallisuutta sekä mahdollisuutta olla opiskelevien lasten taustatukena. 

Mitä kallista ostit viimeksi?
Kallein mieleeni tuleva ostoskerta on maalivahdin varusteiden päivitys pojalleni. Kerralla meni uusiksi kypärä, polvisuojat ja räpylä sekä muuta varustusta. Varusteita voi kierrättää, mutta ei kaikkia. Liikunnan edistäminen on minulle sydämen asia. Lasten ja nuorten urheilussa on tärkeä luoda keinoja harrastuksen kustannusten taittamiseen.

Millaisia rahaan liittyviä haaveita sinulla on?
Suunnitelmissa on 35-vuotta vanhan purjeveneen purjeiden päivitys. Varsinaisia haaveita rahaa liittyen ei ole. Toivon, että pysyn terveenä ja voin tehdä asioita, joita en vielä ole ehtinyt tekemään.
Ajattelen, että ihmisen onni tulee omista ponnisteluista. Teen työtä sen eteen, että maassamme mahdollisimman moni työikäinen saisi toimeentulon omasta työstä tai yrittäjyydestä. Se on hyvinvointimme perusta.

On hyvä suuntaus, että nuorten kiinnostus sijoittamiseen ja osakesäästämiseen on lisääntynyt. Hienoa, että perheet perustavat osakesäästötilejä jo vastasyntyneille. Säästää voi pienestäkin.

Haastattelu on tehty ennen kuin Sarkomaa ilmoitti jäävänsä sairauslomalle.