Siirry sisältöön

Sarkomaa: Valinnanvapauslaki keventämään raskasta sote-kilpailumenettelyä

tiedote 10.10. 2015
julkaisuvapaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa ehdottaa valinnanvapauslainsäädännön säätämistä osana sote-uudistusta. ”Valinnanvapauslailla korvataan osittain raskasta kilpailuttamismenettelyä ja mahdollistetaan se, että peruspalveluja tuotetaan ihmisen näkökulmasta eikä järjestelmän. Ihmisen oma valinta on inhimillinen ja ketterä tapa vauhdittaa uudistumista ja parempia ihmisiä lähellä olevia palveluja”, sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantatyöryhmän jäsenenä toimiva Sarkomaa alleviivaa.

Valinnanvapauslaki mahdollistaa pienten toimijoiden nykyistä paremman mahdollisuuden toimia lähipalveluiden tuottajana. Usein byrokraattisen ja esimerkiksi mikroyrittäjälle raskaan kilpailutuksen sijaan toimija pääsee palvelutuottajaksi osoittamalla täyttävänsä valtiovallan asettamat vaateet ja laatukriteerit. "Palvelut monipuolistuvat ja ovat ihmisten tarpeita vastaavia, kun alalle saadaan lisää erilaisia ihmisten valintojen vauhdittamana syntyneitä toimijoita. Tämä on tervetullutta esimerkiksi vanhuksien ja vammaisten kotiin vietävien palveluiden näkökulmasta", Sarkomaa toteaa.

”Uudet toimintatavat ja innovaatiot syntyvät ihmisten kohdatessa potilasrajapinnalla. Valinnanvapauslaki toisi uudenlaista tervettä kilpailua, lisäisi palvelujen laatua ja pitäisi kustannukset kurissa. Näin saadaan olemassa olevista voimavaroista paras terveys- ja hyvinvointihyöty palveluita käyttäville ihmisille ja laajasti koko kansanterveydelle”, kokoomusedustaja sanoo.
Valinnanvapauslain säätäminen tarkoittaa sitä, että julkinen valta määrittelee puitteet kuten korvauksen palvelun tuottamisesta, korvattavien palveluiden valikon, palvelun käyttäjän asiakasmaksut ja laatukriteerit, joita noudattavat – julkiset, yksityiset sekä kolmannen sektorin toimijat - voivat toimia palveluntuottajana. Ihmiset saavat valita julkisen vallan asettamissa puitteissa itselleen sopivan palvelun ja raha seuraa ihmisen valinnan mukana. Tutkimusten mukaan jopa 90 % väestöstä haluaa valita palveluntuottajansa itse.” Sarkomaa alleviivaa, että valinnanvapausmallissa palvelujen järjestämisvastuu kuuluu tiukasti julkiselle vallalle.

Sarkomaan mukaan ihmisille on annettava terveydenhuollon lisäksi mahdollisuus valita palveluntuottaja myös muissa peruspalveluissa kuten vanhustenhuollossa, vammaispalveluissa ja kuntoutuksessa. Raha seuraa ihmistä -malli mahdollistaa valinnanvapauden laajentamisen myös näille aloille.

Sarkomaa toistaa kokoomuksen sitkeästi esiin nostaman huolen peruspalveluiden rapautumisesta ja epätasa-arvoistavista terveyskeskusjonoista. THL on esittänyt valinnanvapausmallia juuri eriarvoistavan perusterveydenhuoltoomme vahvistamiseen. ”Nykyiset terveyskeskus jonot tulevat kalliiksi niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Onnistuessaankin sote-uudistuksen vaikutukset näkyvät ihmisten arjessa vasta viiveellä. Tällä hetkellä aito valinnanvapaus on vain hyvätuloisilla, joilla on taloudellinen mahdollisuus valita hoitopaikkansa. Kannustan hallitusta kirimään esityksissä, joilla edistetään ripeästi valinnanvapautta. On selvää, että valinnanvapauden lisäämisen on oltava sote-uudistuksen yksi aivan keskeinen elementti eikä viimeisenä sote-kakun päälle laitettava kirsikka. Myös potilasliikkuvuusdirektiivi kirittää Suomea nopeaan valinnanvapauden vauhdittamiseen.”

lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033