Siirry sisältöön

Sarkomaa ja Virolainen: Sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimusrahoituksen leikkaamisen on loputtava

17.11.2015
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Anne-Mari Virolainen vaativat tutkimuksen toimintamahdollisuuksien turvaamista osana sote-uudistusta. ”Eduskunta on toistuvasti esittänyt huolensa sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä tehtävän tutkimuksen ja erityisesti terveydenhuollon yksiköiden yliopistotasoisen tutkimuksen määrärahojen leikkauksista. Tutkimustyöllä on suuri vaikutus käytännön hoitotyöhön muun muassa innovaatioiden ja tutkimustyön synnyttämän asiantuntemuksen ja hoidon laadun sekä potilasturvallisuuden kautta.”

Kansanedustajat muistuttavat, että yliopistosairaaloista uudet menettelytavat leviävät nopeasti muihin sairaaloihin ja koko suomalaiseen terveydenhuoltoon. He vaativat, ettei hallitus kohdista eläkeläisten asumistuen ja lääkekustannussäästöjen perumisesta johtuvia lisäleikkauksia tutkimukseen. Edustajat varjelisivat visusti erityisesti yliopistotasoisen terveydenhuollon tutkimuksen määrärahoja.

”Hallituksen on ehdottomasti jatkossa pidättäydyttävä koulutus- ja tutkimusrahojen lisäleikkauksista. Kliinisen lääketieteen tutkimuksen taso on alkanut hiipua, mihin yhtenä syynä on tutkimusrahoituksen väheneminen. Uhkana on hoidon laadun heikkeneminen ja aivovuodon kiihtyminen, kun huippututkijoitamme houkutellaan ulkomaille”, Virolainen ja Sarkomaa varoittavat.

”Osana sote-uudistusta yliopistosairaalat ja vastaavat sosiaalialan osaamiskeskukset, hoitotyön tutkimussäätiö ja alan korkeakoulut luovat tutkimustyöllään koko sote-alan toiminnan perustaa. Riittävien tutkimusresurssien turvaaminen on myös edellytyksenä laadukkaan, viimeisimpään tutkimukseen perustuvan koulutuksen antamiseen. Tutkimusrahoituksen määrä vaikuttaa suoraan siihen, että koulutus ja sosiaali-ja terveydenhuoltomme säilyy jatkossakin laadukkaana.”

Kokoomusedustajat alleviivaavat, että perustason soten vahvistamiseksi tieto- ja osaamispohjaan tulee panostaa. Uusia ja vaikuttavia käytäntöjä tulee systemaattisesti kehittää, tutkia, arvioida ja levittää koko Suomeen. Samalla on uudelleen arvioitava toimenpiteet korkeatasoisen tutkimuksen ja valtion tutkimusrahoituksen tason turvaamiseksi.

”Tutkimus-EVO:t eli tutkimukseen suunnatut erityisvaltionosuudet on saatava sellaiselle tasolle, jolla turvataan kliinisen tutkimuksen edellytykset ja laadukas hoito tasa-arvoisesti kaikille koko maassa. STM:n on kannettava vastuunsa ja laadittava arvioinnin perusteella tulevaisuuden askelmerkit”, edustajat vaativat.

 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa, puh. 050 511 3033
Anne-Mari Virolainen, puh. 050 512 1941