Siirry sisältöön

Sote-askel eteenpäin, seuraavaksi vaikutusarviot pöytään

Tiedote 29.6.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava kansanedustaja Sari Sarkomaa kirittää hallitusta läpivalaisemaan tänään julkaistun sote- ja maakuntauudistuksen perusratkaisujen taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset. Vaikutusarviot on oltava sote-valmistelun keskeinen työkalu, jotta voidaan varmistaa, että valitulla mallilla on mahdollista saavuttaa hallitusohjelmassa asetetut sote-tavoitteet yhdenvertaisista vaikuttavista palveluista ja 3 miljardin kustannusten kuriin saamisesta.

Hallituksen on varauduttava aitoon lausuntokierroksen ja vielä kovaan urakkaan lausuntokierroksen palautteen jälkeen. Uudistuksen perustuslailliset arvioit on yhtälailla saatava ajoissa pöytään.

Sarkomaa pitää merkittävänä, että kaikille suomalaisille tärkeä sote-uudistus otti jälleen askeleen eteenpäin. Hallitus julkaisi tähän asti valmistellun sote-pakettinsa ja yhteiset valinnanvapaus- ja rahoituslinjaukset, joiden pohjalta valmistellaan Suomen valinnanvapausmalli. Sarkomaa peräänkuuluttaa sote-työn tueksi kunnollisia kokonaisuuden vaikutusarvioita, joiden oltava käsillä viimeistään kun lausuntokierroksen palautetta käsitellään ja kokonaisuutta työstetään eteenpäin.

- Sote-uudistuksen onnistumisen edellytys on kunnollinen tietopohja uudistuksen vaikutuksista, jotta mahdolliset tarvittavat korjausliikkeet voidaan tehdä ajoissa ja hallitusti, ja että eduskunta saa ajoissa laadukkaan lakiesityksen. Viimeksi eduskunnassa kaatuneessa uudistuksessa vaikutusarviot olivat vajavaiset, muistuttaa Sarkomaa.

- Uusi maakuntahallinto ei saa syödä soten niukkoja voimavaroja. Uudistuskokonaisuutta ei ole valmiiksi asti mahdollista arvioida ennen kuin kaikki sen keskeiset osat kuten valinnanvapauslainsäädäntö on selvillä. On välttämätöntä, että koko lakipaketti on lopulta yhtä aikaa eduskunnan käsittelyssä ja arvioitavana, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaan mukaan hallituksen yksimielissä valinnanvapauslinjauksissa otettiin oikea ote, kun tarkoituksena on luoda useampia valinnanvapausmalleja.

- Eri ihmisille sopii erilainen valinnanvapauden toteuttamistapa. Valinnanvapauden tarkoitus on vahdittaa sote-palveluja ihmisen näköiseksi ja vahvistaa peruspalveluja siten, että hyvät palvelut ja valinnanmahdollisuudet eivät riipu lompakon paksuudesta, Sarkomaa muistuttaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
Puh. 050 511 3033