fbpx Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 5/2016

Tervehdys eduskunnasta!

Työllisyys, talous ja turvallisuus ovat olleet kevätistuntokauden mutta myös tulevan syysistuntokauden pääagenda. Taloudessa näyttää vihdoin olevan hienoista käännettä parempaan. Aloitimme heti puoluekokouksen jälkeen valmistautumisen budjettiriiheen, jossa on erityisesti tehtävä vaikuttavia työllisyyttä ja yrittäjyyttä vauhdittavia päätöksiä.

Britannian kansanäänestyksen tulos on otettava vakavasti. Suomen ja muiden EU-maiden on löydettävä yhteinen tien eteenpäin ja uudistuttava. Suomen etu on toimintakykyinen ja yhtenäinen EU, koska jäsenyydellä on suora vaikutus talouteemme ja turvallisuutemme. Eduskunta ryhtyi asiassa heti toimeen. Pääministeri antoi ilmoituksen Yhdistyneen kuningaskunnan kansanäänestyksen johdosta ja valiokunnissa kuulimme asiantuntijoita asian tiimoilta.

Olen puolueen puheenjohtajiemme vetämässä sote-johtoryhmässä ja olemme istuneet kevään lähes päivittäin työstämässä kokoomuslaisia sote-ratkaisuja hallituksen työn vauhdittamiseksi. Sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä lähes 600 sivuinen lakipakettiluonnos saatiin aikataulussa julkaisuvalmiiksi kesäkuun päätteeksi. Osana sote-neuvotteluja hallitus päätti myös yksimielisesti linjaukset valinnanvapaudesta, joiden pohjalta valmistellaan valinnanvapauslainsäädäntö.

Tässä viestissä:

• Tapahtumarikas puoluekokous
• Kokoomuksen valinnanvapausteesit
• Varhaiskasvatusmaksujen korotuspäätös pöydättiin
• Vähennetään lääkejätettä – säästetään euroja ja ympäristöä
• Tupakkalain uudistus etenee
• Puheenjohtajan ideointitalkoot – kaiken voi tehdä aina paremmin

Tapahtumarikas puoluekokous

Yksi parhaimmista anneista Lappeenrannan puoluekokouksessa oli järjestöväen tapaaminen. Puolueen varapuheenjohtajan ja puoluevaltuuston puheenjohtajan kausiltani on kokoomuksen kenttäväki tullut tutuksi. Lappeenrannassa tuli myös paljon uusia tuttavuuksia.

Puheenjohtajakisa herätti paljon tunteita. Ehdokkaat tekivät hienon ja reilun kampanjan. Yhtä mieltä tuntuivat olevan kaikki siitä, että kokoomus pystyy parempaan. Tämän eteen on jokaisen kokoomustoimijan tehtävä työtä. Olinkin puoluekokouksen jälkeisenä maanantaina jo ennen aamukahdeksaa uuden puheenjohtaja Petteri Orpon vetämän sote-johtoryhmän kokouksessa. Petteri on aloittanut puheenjohtaja työn varmoin ottein ja se on koko Suomen etu.

Kokoomuksen valinnanvapausteesit

Sote-uudistuksen valmistelu on iso osa eduskuntatyötäni. Vedän kokoomuksen sote-sisältöjä työstävää ryhmää ja eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveyspolitiikan valiokuntatyöryhmää.

Toukokuun lopussa julkaistu professori Mats Brommelsin työryhmäraportti on hyvä pohja, mutta se vaatii vielä paljon jatkotyötä. Jatkovalmistelussa on ehdottomasti varmistettava, että yritykset, järjestöt ja julkiset palveluntuottajat pääsevät tasavertaisesti mukaan palveluntuottajiksi.

Valinnanvapauden eteneminen on minulle työvoitto. Ehdotin raha seuraa ihmistä –mallia peruspalveluiden vahvistamiseksi ja ihmisten tasa-arvoisen verovaroin järjestettyjen palveluihin pääsyn mahdollistamiseksi ensimmäistä vuonna 2012. Kokoomus julkaisi johdollani valmistellut valinnanvapausteesit, jotka viitoittivat valinnanvapausmallin jatkotyötä. Hallitus linjasikin yksimielisen kannan valinnanvapauteen, jossa teesimme on vahvasti sisällä.

Varhaiskasvatusmaksujen korotuspäätös pöydättiin

Sote-kolmikkomme esitti äitienpäivien korvilla hallitukselle vakavan vaateen uudelleen arvioida tavallisia keskituloisia perheitä kurittava päivähoitomaksujen korotuspäätös. Poliittisen väännön jälkeen saimme sovittua, että esitys jää pöydälle. Päätös on oiva esimerkki siitä, että kokoomuksen on oltava tiukempi neuvottelija hallituksessa, pidettävä paremmin sivistyksen ja koulutuksen puolta. Kokoomus ei saa hyväksyä päätöksiä, joilla lisätään jo nyt tiukilla olevien keskituloisten vero- tai maksutaakkaa.

Oli olennaista, että uuden puheenjohtajan johdolla hallituksessa nähtiin viestimme ja ymmärrettiin suurten kaupunkien korkeiden asumis- ja elinkustannusten merkitys ihmisten arjessa. Uuden valtiovarainministerimme on ensimmäisessä budjettiriihessään, osana muuta kokonaisuutta, löydettävä ratkaisu asiaan. Samalla on tehtävä päätös ministeri Kiurun torsoksi jättämän varhaiskasvatuslain korjausliikkeestä niin, että tämä eduskunta ehtii käsitellä uuden varhaiskasvatuslain.

Vähennetään lääkejätettä - säästetään euroja ja ympäristöä

Osana valtiontalouden tasapainottamista hallitus valmistelee lääkekorvauksiin 134 me leikkausta. Samaan aikaan yhteiskunnan osuus käyttämättömien lääkkeiden kustannuksesta on noin 80 miljoonaa euroa vuosittain. Olen ehdottanut, lääkesäästöt on etsittävä ensisijaisesti lääkejätettä vähentämällä ja tarkoituksenmukaista lääkehoitoa edistämällä. Samalla säästettäisiin ympäristöä ja helpotettaisiin paljon lääkkeitä käyttävien tilannetta. Jo nyt lääkekustannukset sekä sosiaali- ja terveydenhuollon maksut ovat kohtuuton taakka monille eläkeläisille ja pitkäaikaissairaille.

Tupakkalain uudistus etenee

Oli työvoitto, että saimme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa urakoitua valmiiksi tupakkalakiuudistuksen kohti savutonta Suomea. Sote-kolmikkomme toimi aktiivisesti tupakoinnin kieltämiseksi autossa, jossa on lapsia. Hallitus täydensi lakiesitystään tältä osin. Savulle altistumisen on todettu vahingoittavan lasten valtimoita ja lisäävän astman, allergisen nuhan ja keuhkoputkentulehdusten yleisyyttä. Laissa asetettiin lapsen terveys aikuisen oikeuden edelle tuprutella, missä huvittaa. Lakiesitys on iso kokonaisuus. Sen yksi odotetuimmista pykälistä on taloyhtiöille tuleva mahdollisuus saada kielto häiritsevälle parveketupakoinnille.

Puheenjohtajan ideointitalkoot – kaiken voi tehdä aina paremmin

Puheenjohtaja Petteri Orpo esitti eduskuntaryhmän kokouksessa kokoomuksen toimijoille toiveen valmistella kokoomuslaisia tavoitteita kolmella eri aikajänteellä: syksyksi budjettiriihtä ajatellen, kolmen vuoden aikajänteellä eli loppu vaalikaudeksi ja seitsemän vuoden aikajänteellä pidemmän ajan tavoitteita. Petterin sanoin ”meillä pitää olla lupa katsoa kauemmas”. Nyt on lupa ideoida. Otan siis elokuun loppuun asti mielelläni vastaan näkemyksiänne ja kommenttejanne näihin tavoitteisiin.

Sari Sarkomaa ja Maria MattilaMinä ja avustajani Maria Mattila työn parissa vielä ennen kesälomille siirtymistä.

Heinäkuun lomailen Itämeren ja Saimaan aalloilla, ja elokuussa olen taas täysipainoisesti työn ääressä. Oikein hyvää ja aurinkoista kesää kaikille!

Sari Sarkomaa

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram