Siirry sisältöön

Fimean alueellistamisen haitat selvillä – päätös korjattava viipymättä

Tiedote 19.1.2017

Vapaa julkaistavaksi

Sarkomaa: Fimean alueellistamisen haitat selvillä – päätös korjattava viipymättä

Valtionhallinnon alueellistamisen vaikutuksia ja kustannuksia on selvittäneet ja arvioineet useat tahot selvin tuloksin. Tänään selvityshenkilö Soininvaara luovutti ministeri Mattilalle raportin siitä, miten ministeriön hallinnonalan laitokset tukisivat paremmin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Soininvaara on edellisen selvitysryhmän kanssa samoilla linjoilla siitä, että Fimean päätoimipaikan tulee olla Helsinki.

”Fimean toimintaa on vatvottu jo vuosikausia täysin syyttä. Pitäisi olla viimeistään tässä vaiheessa kaikille selvää, että virheellinen päätös alueellistamisesta on peruttava ja annettava Fimealle mahdollisuus toimia parhaimmillaan. Selvitysten mukaan tämä toteutuu vain, jos sen päätoimipaikka on Helsinki”, summaa kansanedustaja Sari Sarkomaa.

Fimean toiminnan, osaamisen ja valtion ulkopuolisen rahoituksen on arvioitu vaarantuvan mahdollisen siirron ja sen todennäköisesti edellyttämien irtisanomisien seurauksena. Noin 90% Fimean rahoituksesta tulee ulkomaisilta toimijoilta, joiden luottamus Fimeaan on aivan välttämätöntä. Fimean korkeanosaamisen henkilökunta ei ole ollut halukas muuttamaan viraston perässä. Hallinnon alueellistaminen joudutaan maksamaan pitkä penni sen hyötyihin nähden, haitoista nyt puhumattakaan.

”Emme voi riskeerata lääkealan keskeisen viranomaisen toiminnan ja osaamisen heikentymistä vain aluepoliittisin perustein”, toteaa Sarkomaa.

Fimean toiminnan alueellistamisen haitallisuuden totesi jo vuosi sitten työryhmän raportti. Nyt tulokset ovat toistamiseen tismalleen samat. Fimeaa on roikotettu epävarmuudessa kestämättömän kauan. Päättäjien tehtävä on turvata Fimean toimintakyky.

”Soininvaara on tehnyt ansiokkaan selvityksen kokonaisuudessaan, johon on nyt paneuduttava. Selvitysten puutteeseen ei voi ainakaan Fimean osalta vedota, joten on päätösten aika”.

Sarkomaa vetoaa ministeriin, että päätökset tehtäisiin viipymättä.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

+358 50113033