Siirry sisältöön

Avoimuus ydinedellytys valinnanvapaudelle

Tiedote 31.1.2017

Vapaa julkaistavaksi

Sarkomaa: Avoimuus ydinedellytys valinnanvapaudelle

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää juuri lausunnoille lähtenyttä valinnanvapauslakia hyvänä askeleena eteenpäin. Valinnanvapaus on tärkeä uudistus oikea-aikaisen ja yhdenvertaisen hoidon takaamiseksi sekä palvelujen laadun kehittymiseksi. Sarkomaa korostaa, että lain ollessa lausunnoilla on erityisesti arvioitava, toteutuuko laissa riittävästi Kokoomuksen vaatima avoimuus ja läpinäkyvyys.

”Jotta ihminen voi valita palveluja, tarvitaan tietoa. Palvelujen laadun ja kustannusten on oltava avoimesti tiedossa. Lisäksi yritysten yhteiskunnallisen vastuun on oltava avointa. Valinnanvapaus voi toteutua vain avoimilla korteilla”, toteaa edustaja Sarkomaa.

Laki velvoittaisi valinnanvapauslain mukaisia palveluja tuottavat julkiset tahot, yritykset ja kolmannen sektorin toimijat julkistamaan mm. tilinpäätöstiedot, verotustiedot mukaan lukien verotuspaikkaa koskevat tiedot sekä tietoja tuottajan yhteiskuntavastuun toimintaperiaatteita ja toteutumista koskevat tiedot.

”Tiedoista hyötyvät kaikki – niin valintoja tekevät ihmiset, sote-alan ammattilaiset, päätöksentekijät, virkamiehet kuin veronmaksajat”, summaa Sarkomaa.

Avoimet tiedot vauhdittavat palvelujen kehittämistä monin tavoin. Ihmisten valinnanvapaus voi toimia oikein vain silloin, kun voimme oikeasti arvioida ja vertailla eri palveluntuottajia. Tähän mennessä näin laajaan avoimuuteen ei ole pystytty. Tiedot tuottajien taloudesta, veroista sekä esimerkiksi osaamisesta ja osallistumisesta koulutustoimintaan parantavat ihmisten luottamusta palveluihin.

”Valinnanvapauslaissa säännöt tulevat olemaan samat kaikille, se antaa edellytykset reiluun toiminnan vahvan julkisen kontrollin alla”, päättää Sarkomaa.

Sarkomaa toivoo laajaa osallistumista ja rakentavia kehittämisehdotuksia valinnanvapausmallin lakiehdotukseen.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

+358 50 511 3033