Siirry sisältöön

Maksuton varhaiskasvatus olisi lapsen etu ja tasa-arvoteko

Tiedote 14.2.2017

Julkaisuvapaa

Kokoomuksen Sarkomaa: Maksuton varhaiskasvatus olisi lapsen etu ja tasa-arvoteko

Keskustan kansanedustaja ja tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ilmoitti tänään, että keskusta ei tue ajatusta maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) on surullinen keskustan tylystä tyrmäyksestä edistysaskeleelle, joka varmasti olisi lapsen etu.Saarikko kutsui kirjoituksessaan maksutonta varhaiskasvatusta "satojen eurojen kuukausittaiseksi kädenojennukseksi suurituloisille".

– Ovatko alle kolme tonnia kuussa ansaitsevat suurituloisia? Jo heille tulevat maksettavaksi korkeimmat varhaiskasvatuksen maksut. Suomalainen keskiluokka maksaa verojen ja maksujen kautta merkittävän osan yhteiskuntamme palveluista. On surullista, että keskusta ei tunnista opettajien, sairaanhoitajien tai insinöörien maksutaakkaa, sanoo kansanedustaja Sarkomaa.

– Varhaiskasvatus nähdään nykyään osana samaa jatkumoa perusopetuksen kanssa, ja perusopetuksen maksuttomuus on suomalaisen hyvinvoinnin kivijalkoja. On lapsen etu, että hän pääsee osallistumaan laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Se edistää myöhempää oppimista, vähentää syrjäytymistä ja tasaa lähtökohtien eroja lasten välillä. Miksi vaikuttavin osa koulutustamme on maksullinen? Pitääkö keskusta myös maksutonta peruskoulua tai yliopistoa kädenojennuksena suurituloisille? Sarkomaa kysyy.

Muutos maksuttomaan varhaiskasvatukseen voitaisiin toteuttaa vaiheittain aloittaen 5-vuotiaiden maksuttomuudesta. Maksutonta varhaiskasvatusta voitaisiin tarjota esimerkiksi 20 tuntia viikossa, ja tämän lisäksi tulevat tunnit olisivat maksullisia. Tutkimusten mukaan laadukas, pedagogisesti vahva varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti lasten myöhempään koulutiehen ja menestymiseen opinnoissa, sosiaalisiin suhteisiin ja yhteiskunnalliseen pärjäämiseen. Varhaiskasvatus tasaa kotitaustasta johtuvia lähtökohtia ja sosioekonomisten ryhmien välisiä eroja oppimistuloksissa. Osallistuminen varhaiskasvatukseen on erityisen hyödyllistä haavoittuvimmissa oloissa eläville lapsille.

– Lasten hyvinvoinnin lisäksi varhaiskasvatus vauhdittaa vahvasti naisten työllistymismahdollisuuksia, uralla etenemistä ja eläkekertymiä. Näin varhaiskasvatuksen maksuttomuus on myös tasa-arvoteko. Kokoomuksen ajattelu varhaiskasvatuksessa on kehittynyt, kun puoluekokouspäätöksellä viime kesänä asetuimme kannattamaan maksutonta osa-aikaista varhaiskasvatusta. Toivotan myös keskustan katsomaan asiaa avarasti ja tulevaisuuden näkökulmasta, Sarkomaa sanoo.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

puh. 050 511 3033