Siirry sisältöön

Kokoomusedustajat: Saimaan verkkokalastuskielto on pidennettävä heinäkuuhun

TIEDOTE 5.3.2021
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajien Sari Sarkomaan, Saara-Sofia Sirénin ja Sari Multalan mukaan hallitus on ajamassa karille saimaannorpan suojelutyössä. Ministerit Jari Leppä (kesk.) ja Krista Mikkonen (vihr.) lupasivat toimia saimaannorpan suojelemiseksi heinäkuussa 2019 tapahtuneiden kuuttikuolemien jälkeen. Ministerit asettivat tuon kesän jälkeen työryhmän selvittämään keinoja saimaannorpan ja Saimaan kalastuksen yhteensovittamiseen. Vuoden työskennellyt työryhmä ajautui kuitenkin sisäisiin erimielisyyksiin eikä se päätynyt esittämään muutoksia verkkokalastuskiellon kestoon.

Kokoomusedustajien mukaan tehokkain keino olisi jatkaa verkkokalastusrajoituksia heinäkuun loppuun saakka. Verkkokalastus on kielletty nykyisin valtioneuvoston asetuksella Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.–30.6. välisenä aikana.

”Verkkokalastuskieltoa on jatkettava heinäkuulle kuuttikuolemien estämiseksi. Hallitus olisi voinut korjata tilanteen jo viime kesäksi yhdellä asetusmuutoksella. Muutosta on puntaroitu jo vuoden päivät erimielisessä työryhmässä. Luonnonsuojelun nimiin vannova hallitus on ollut toistaiseksi hämmästyttävän voimaton laajentamaan saimaannorpan henkivakuutusta”, edustajat paheksuvat.

Saimaannorpan kanta on edelleen pieni, yli 400 yksilöä, pitkästä suojelutyöstä huolimatta. Ilmastonmuutoksen tuomat lämpimät talvet vaikeuttavat saimaannorpan pesimistä. Näin ollen muista syistä aiheutuvat kuolleisuudet on saatava loppumaan.

Esimerkiksi Metsähallituksen Luontopalveluiden mukaan heinäkuu on merkittävä kuuttien kuolleisuuden kannalta. Verkkoihin kuolleet norpat ovat olleet pääsääntöisesti alle 24 kilon painoisia yksilöitä. Kasvavat kuutit saavuttavat tämän painon vasta elokuussa.

”Seurantietojen perusteella kuuttien kuolemat ovat siirtyneet alkukesästä heinäkuulle. Muutosta puoltaa myös norppa-asetuksen yhteyteen jätetty lausuma, jonka mukaan säädetyt kalastusrajoitukset ovat erityistarkkailussa. Hallituksen olisi lausuman mukaan tarkennettava asetusta uudelleen, mikäli esimerkiksi pyydyskuolemien määrä kasvaa. Viime kesien tapahtumat puoltavat asetuksen pikaista päivittämistä”, edustajat vetoavat.

Eduskunta käsittelee parhaillaan kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympärivuotista verkkokalastuskieltoa saimaannorpan elinalueilla. Asia on parhaillaan maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyssä. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmästä on jätetty aloite verkkokalastuskiellon jatkamisesta heinäkuun loppuun saakka. Kyselyiden perusteella suurin osa Saimaan rantojen asukkaista kannattaa verkkokalastuskiellon laajentamista.


Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
09 432 3033

Saara-Sofia Sirén
09 432 3155

Sari Multala
09 432 3101