fbpx Siirry sisältöön

Kokoomuksen edustajat: Hallitus torppasi valiokunnassa kylmästi terapiatakuun

Tiedote 27.5.2021

Julkaisuvapaa heti 

Kokoomuksen edustajat: Hallitus torppasi valiokunnassa kylmästi terapiatakuun

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusedustajat Mia Laiho, Anna-Kaisa Ikonen, Pia Kauma ja Sari Sarkomaa pettyivät valtioneuvoston selontekoon julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022-2025, johon ei sisällytetty vieläkään matalan kynnyksen terapiatakuuta mielenterveyspalveluihin pääsyn helpottamiseksi. Terapiatakuu rakentaisi Suomeen puuttuvan tehokkaan mielenterveyshoidon perustason.

”On suuri pettymys, ettei tässä neljän vuoden julkisen talouden suunnitelmasta löydy rahoitusta  terapiatakuun toteuttamiselle. Mielenterveyspalveluihin on jo nyt kohtuuttoman vaikea päästä ja korona-aika on kriisiyttänyt palvelujen kysynnän. On epäinhimillistä ja kansantaloudellisesti vahingoittavaa, jos mielenterveysongelmia ei hoideta ajoissa. Terapiatakuulla voisimme varmistaa hoitoonpääsyn kaikille”, huomauttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Laiho.

Julkisen talouden suunnitelman lausunnon yhteydessä kokoomusedustajat esittivät pysyvän rahoituksen varaamista terapiatakuulle. Asiasta äänestettiin tiistaina valiokunnassa, mutta hallituspuolueet enemmistöllään torppasivat sen etenemisen.

”Miten on mahdollista, että rahaa ei löydy mielenterveyspalveluihin, mutta hallinnolliseen sote-uudistukseen hallitus on valmis laittamaan satoja miljoonia joka vuosi. Terapiatakuulle mielenterveyspalveluiden hoitoon pääsyn varmistamiseksi ei löydy edes 35 miljoonaa”, kokoomusedustajat ihmettelevät.

Mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannukset Suomessa ovat OECD:n arvion (2018) mukaan noin 11 miljardia vuodessa. Terapiatakuun toteuttaminen vaatisi arviolta 35 miljoonaa euroa, mutta ihmisten kuntoutumisen työelämään on arvioitu tuovan (Mieli ry) 166 miljoonan säästöt yhteiskunnalle. 

”Hallituspuolueet lupasivat tukensa terapiatakuu -kansalaisaloitteelle jo ennen eduskuntavaaleja 2019, mutta kansalaisten ja järjestöjen laajasti kannattaman aloitteen lupaukset jätettiin tälläkin kertaa lunastamatta”, edustajat jatkavat.

Kokoomusedustajat ihmettelevät, mitä hallitus oikein odottaa. Koronakriisi on näkynyt mielenterveysongelmissa hoitoon hakeutumisen viivästymisenä ja kasvaneena huolena läheisten terveydentilasta ja voinnista. Samaan aikaan järjestöjen tarjoaman etäyhteyksin toteutettavan kriisituen tarve on kasvanut. Terapiatakuun mukainen rakenteellinen uudistus mielenterveyden palveluihin on kokoomusedustajista juuri nyt ajankohtainen.

”Erityisen huolestuttavaa on lasten ja nuorten tilanne. Etäkoulut ja harrastustoiminnan loppuminen ovat heikentäneet nuorten henkistä hyvinvointia ja lisänneet syrjäytymisen vaaraa entisestään. Meidän pitää hyödyntää opit 90-luvun lamasta. Jos mitään toimia ei tehdä välittömästi, koronan jälkeen edessämme on suuri mielenterveysepidemia. Terapiatakuu on osa kestävää koronakriisin jälkihoitoa sekä työllisyyden vahvistamista. Lisäksi sillä turvattaisi kaikille yhdenvertaiset mielenterveyspalvelut”, edustajat päättävät.

Lisätiedot:

Mia Laiho, puh. 050 433 6461

Anna-Kaisa Ikonen, puh. 09 432 3062

Pia Kauma, puh. 09 432 3169

Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram