Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Senioreiden superkotitalousvähennyksen pilotointi sisällytettävä hallituksen kotitalousvähennyskokeiluun

Tiedote 25.8.2021

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa ehdottaa, että hallitus lisää budjettiriihessä senioreiden korotetun kotitalousvähennyksen pilotoinnin osaksi kotitalousvähennyskokeilua.

Hallitus on jo linjannut kaksivuotisesta kokeilusta, jossa kotitaloustyön ja hoiva- sekä hoitotyön kotitalousvähennyksen enimmäismääriä korotetaan enintään 3 500 euroon. Korvaus puolestaan nousisi 40:stä 60 prosenttiin.

”Eläkkeensaajien Keskusliitto on vedonnut hallitukseen, jotta kokeilun yhteydessä voitaisiin kotitalousvähennystä kokonaisuudessaan myöntää korotettuna yli 75-vuotiaille ja poistaa vähennyksestä omavastuu. Ehdotus on kannatettava ja vastaa kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetissaan tekemää ehdotusta senioreiden superkotitalousvähennyksestä”, sanoo Sarkomaa.

Kansanedustaja Sarkomaa on tehnyt senioreiden superkotitalousvähennyksestä marraskuussa 2020 lakialoitteen ja siihen liittyvän toimenpidealoitteen. Aloitteissa ehdotetun kotitalousvähennysuudistusmallin on valmistellut Sitra ja sen taustalla on Sitran teettämät perusteelliset laskelmat. Malli on Sitran arvion mukaan sisäisesti kustannusneutraali.

”Superkotitalousvähennyksessä senioreiden verovähennysoikeutta kasvatettaisiin 70 prosenttiin. Nykyinen 100 euron omavastuu poistettaisiin. Lisäksi palvelujen ostoon annettaisiin enintään 1200 euroa vuodessa tukea niille, joiden verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen. Mallista voisivat hyötyä kaikki yli 75-vuotiaat, myös pienituloiset eläkeläiset, joiden eläkkeestä maksamat verot eivät ole aiemmin riittäneet vähennyksen tekemiseen”, Sarkomaa sanoo.

 ”Suomessa on aivan välttämätöntä tehdä toimia, jotta ikääntyneet voivat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Nykyisellään liian moni seniori jää kokonaan ilman apua ja tukea. Kotitalousvähennys on myös keino keventää julkisen sektoriin kohdistuvaa painetta lisätä palveluja ja siirtää ikäihmisten raskaampien palvelujen tarvetta. Ylikuormittuneen ja huutavasta hoitajapulasta kärsivän kotihoidon rinnalle tarvitaan erilaisia senioreiden arkea helpottavia vaihtoehtoja. Superkotitalousvähennys vauhdittaisi lisäksi senioreiden ostovoimaa, yrittäjyyttä ja toisi uusia työpaikkoja sekä verotuloja kitkien harmaata taloutta”, Sarkomaa sanoo.

Kansanedustaja muistuttaa, että seniorit ovat hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja tarvitsevat erilaisia vaihtoehtoja turvaamaan arjen sujumista.

 ”Senioreiden superkotitalousvähennyksellä ihminen voi valita tarvitsemansa palvelut, jotka kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Hallitukselta toivon innovatiivisuutta kotitalousvähennyksen piiriin kuuluviin palveluihin”, Sarkomaa päättää.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puh. 050 511 3033

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Instagram