Siirry sisältöön

Kokoomus vaatii tartuntatautilain 58 d §:n kumoamista kokonaan – eduskunnan sivistysvaliokunta samaa mieltä

Tiedote 8.9.2021
Julkaisuvapaa heti

Kokoomus esittää lakialoitteessaan, että tartuntatautilain 58 d §:n kumoamista kokonaan. Lakialoite on tänään lähetekeskustelussa eduskunnan täysistunnossa. Kokoomus saa esitykselleen tukea eduskunnan sivistysvaliokunnalta, joka esittää sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossaan (SiVL 12/2021) pykälän kumoamista. Hallitus on esittänyt (HE 118/2021), että pykälää muutetaan, muttei kumota.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Sari Sarkomaa on tyytyväinen sivistysvaliokunnan ottamaan linjaan. Sarkomaan mukaan hallituksen esittämä malli tekisi tartuntatautilaista entistä sekavamman ja tulkinnanvaraisen. Sarkomaan ja useiden asiantuntijoiden mielestä on ongelmallista, että aluehallintovirastot voisivat eri puolella Suomea tulkita eri tavalla esimerkiksi lähikontaktin määritelmää.  

“On tärkeää, että kokoomuksen esittämä tartuntatautilain 58 d §:n kumoaminen saa vahvan tuen sivistysvaliokunnalta. Hallituksen esitys lisäisi epäselvyyttä ja epävarmuutta siitä, miten aluehallintovirastot asioita tulkitsevat. Samaa mieltä ovat olleet useat oikeusoppineet”, Sarkomaa sanoo.

“Nyt on luotava näkymää ja ennakoitavuutta kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoille siirtymisessä kohti normaalia. Tartuntatautilain elinkeinotoimintaa rajoittavien väliaikaisten säännösten voimassaolon jatkaminen antaa vastakkaisen viestin. Se vie toivoa ja aiheuttaa epävarmuutta alan toimijoissa. Rajoitustoimien jatkamisessa ja purkamisessa on huomioitava koronan lisäksi niiden muut terveysvaikutukset sekä sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset”, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa painottaa, että tapahtumien terveysturvallisuus on tärkeää varmistaa myös pykälän kumoamisen jälkeen.

“Terveysturvalliset yleisötilaisuudet on mahdollista varmistaa tartuntatautilain 58 c §:n sääntelyn pohjalta. Sanotun pykälän sääntelyn nojalla asiakkaille ja osallistujille on muun muassa tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittävän etäisyyden ylläpitämiseen. Myös tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava tavanomaisesta”, Sarkomaa sanoo.

Kokoomuksen lakialoite on luettavissa täällä.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033