Siirry sisältöön

Syyskuun eduskuntaterveiset

Arvoisa vastaanottaja,

Keltaiset kirjat eli ensi vuoden valtion talousarvioesitys on saapunut eduskuntaan. Se on varma syksyn merkki. Valtiovarainvaliokunnan jäsenenä syksyn tärkeä työni on valtion talousarvion käsittely. Nostimme budjettiesityksen lähetekeskustelussa esille huolen hallituksen holtittomasta velanotosta nousukauden aikana. Samaan aikaan hallitus siirsi kuudennen kerran työllisyystoimien tekemistä. Hallitus jatkaa vastuutonta lasten ja lastenlastemme piikkiin elämistä. Samaan aikaan kun miljardit viuhuvat, hallitus ei löydä rahaa yhteiskunnan tärkeisiin perustoimintoihin, tutkimukseen ja turvallisuuteen eikä ikäihmisten palveluihin. Kokoomus ei hyväksy hallituksen velanottolinjaa ja tulee tarjoamaan vaihtoehdon hallituksen politiikalle vaihtoehtobudjetissamme. Opposition vaihtoehtobudjetit ovat eduskunnan istunnossa 1.12.

Kotikaupunkimme kehittämistä seuraavat neljä vuotta linjaavasta kaupunkistrategiasta on julkaistu pormestari Vartiaisen johdolla tehty esitys. Työlleni valtuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä asettamani tavoitteet näkyvät monin tavoin strategialuonnoksessa, johon oli ilo saada vaikuttaa. Helsingin on oltava turvallinen ja hyvä paikka kasvaa, oppia, asua, tehdä työtä, yrittää ja nauttia kaupunkimme tarjoamista mahdollisuuksista kaiken ikäisille. Kommentit ja palaute kaupunkistrategiasta ovat tervetulleita. Esitys etenee ensin kaupunginhallitukseen käsiteltäväksemme ja lopullisen päätöksen asiasta teemme kaupunginvaltuustossa. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sarisarkomaa/kotikaupunkimme-kasvun-paikka-uusi-helsingin-kaupunkistrategia-on-julkaistu/


Valtiovarainvaliokunnassa on nyt kolme Saria, kun minun ja Sari Essayahin lisäksi mainio kollega Sari Multala kokoomuksen eduskuntaryhmästämme on nyt valiokunnan jäsen.

Syyskuun terveisissä:

 • Tervetuloa tapaamaan
 • Kotitalousvähennys laajennettava taloyhtiöiden remontteihin
 • Eduskunnan Saaristomeriryhmä perustettu
 • Bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille mahdollisuus jatkokoulutukseen yliopistossa
 • Yhteistyötä Suomi-seuran ja ulkosuomalaisten kanssa
 • Mukana Roosa Nauha -kampanjassa
 • Vasemmistovihreä hallitus rikkonut räikeästi vanhuspalvelulupauksensa 
 • Hallituksen pätkärahoitus koulutukseen on arvovalinta
 • Hallitukselta märkä rätti tapahtuma- ja kulttuurialoille
 • Kiristämisen sijaan työn verotusta on hellitettävä
 • Miksei koronapassi ole jo käytössä?
 • Eduskunnan pelastettava terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit
 • Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet, perhe-elämässä äidit ja isät

Tervetuloa tapaamaan

Helsinki-kierrokseni alkavat. Tervetuloa tapaamaan ja keskustelemaan sinulle tärkeistä aiheista Hakaniemen markkinoille ensi sunnuntaina 3.10. Olen tavattavissa kokoomuksen teltalla klo 11-11.45. Mukana myös muuta Helsingin kokoomusjoukkoa. 

Kotitalousvähennys laajennettava taloyhtiöiden remontteihin
Erityisesti korkeiden asuinkustannusten Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla remontit ovat taloudellisesti mittavia taakkoja ja korjausvastuut monille taloyhtiöiden asukkaille sietämättömiä. Tein lakialoitteen kotitalousvähennyksen laajentamisesta taloyhtiöiden teettämiin remontteihin. Omakotitaloasukkailla on jo vastaava oikeus. Ei ole yhdenvertaista, että asunto-osakeyhtiöiden asukkailla tätä oikeutta ei ole. Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöiden remontteihin olisi tehokas tapa helpottaa asumisen kustannuksia ja kannustaa asuntokannan kunnossapitoon, energiatehokkuuteen ja ilmastotekoihin.
https://bit.ly/38usKuv

Perustimme eduskuntaan Saaristomeri-ryhmän
Saaristomeri-ryhmässämme on mukana mittava määrä kansanedustajia eri eduskuntaryhmistä. Tarkoituksena on Saaristomeremme tilan parantaminen niin, että se saadaan pois Itämeren suojelukomission hotspot-listalta viimeisenä Suomen alueena. Ryhmämme on ehtinyt jo tavata ympäristöministeri Krista Mikkosta sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää ja pohtia yhdessä ajankohtaisia Itämeren asioita.

Bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille mahdollisuus jatkokoulutukseen yliopistossa
Valmistelin yhteistyössä Röntgenhoitajaliiton ja Bioanalyytikkoliiton kanssa kirjallisen kysymyksen vauhdittaakseni terveystieteiden maisterikoulutuksen ja sen osana kyseisten alojen tieteellisen koulutuksen käynnistämistä Helsingin yliopistossa. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa ei ole näiden alojen koulutusohjelmia tiedeyliopistoissa. Aloilla on suuri työvoimapula ja osasyy tähän on jatkokoulutusmahdollisuuden puute.  https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10646

Yhteistyötä Suomi-seuran ja ulkosuomalaisten kanssa
Eduskunnan Ulkosuomalaisten ystävyysryhmän puheenjohtajana jätin hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen ulkoasiainhallinnon suoritteiden maksuista. Kirjallisella kysymyksellä kiritän Ulkosuomalaisparlamentin ehdotusta ulkomailla myönnetyn passin hinnan kohtuullistamisesta. Oli ilouutinen, että vastauksessa kirjalliseen kysymykseen todetaan, että asetuksen jatkovalmistelussa passin hinnankorotus ja voimassaolon pidentäminen 10 vuoteen arvioidaan uudestaan.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_463+2021.aspx

Roosa-nauhatunnelmissa kanssani Pirkko Mannola, Eva Wahlström, tutkijaprofessori Juha Klefström ja Seela Sella.

Mukana Roosa Nauha -kampanjassa
Tämän vuoden Roosa nauha -kampanja avattiin Musiikkitalossa yhdessä Syöpäsäätiön, huippututkijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Upean Roosa nauhan suunnitteli tänä vuonna Eva Wahlström.
Minulla oli ilo olla mukana tilaisuudessa Syöpäsäätiön hallituksen jäsenenä ja eduskunnan syöpäverkoston puheenjohtajana. Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä on kerätty varoja syöpien tutkimukselle Suomessa vuodesta 2003 saakka. Lämpimästi tervetuloa kampanjaan.

Hallituksen pätkärahoitus koulutukseen on arvovalinta
Opetusministeri Andersson (vas.) kertoi  (HS 16.9.2021) hallituksen panostavan yli 300 miljoonaa euroa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tasa-arvon edistämiseen. Opetusministeri antaa kuvan, että kysymys olisi pysyvistä määrärahalisäyksistä. Todellisuudessa hallituksen väliaikaiset lisämäärärahat päättyvät ensi vuonna. Hallitus on rahanjaossaan tehnyt rujon arvovalinnan, kun koulutuksen lisämäärärahat ovat isolta osalta pätkärahoja. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10655

Hallitukselta märkä rätti tapahtuma- ja kulttuurialoille
Tapahtuma- ja kulttuurialan pitämiselle eriarvoisten ja kohtuuttomien rajoitusten kourissa on saatava stoppi. Tein lakialoitteen tartuntatautilain 58d sekavuutta aiheuttavan pykälän kumoamisesta. Oli valtava pettymys, ettei pykälää kumottu vaan hyväksyttiin hallituksen malli, joka tekee tartuntatautilaista entistä sekavamman ja tulkinnanvaraisemman.
https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10585

Vasemmistovihreä hallitus rikkonut räikeästi vanhuspalvelulupauksensa 
Vasemmistovihreä hallitus rikkoi budjettiriihessä rumasti lupauksensa korjata vanhuspalveluiden epäkohdat. Hallituksen budjettiesityksessä ei runsaasta lisävelanotosta huolimatta herunut luvattuja määrärahoja vanhusten huollon epäkohtiin. Tämä on valtava järkytys ikäihmisten palveluihin korjausta luottavaisesti odottaneille suomalaisille, apua tarvitseville ikäihmisille sekä suurta työtaakkaa kantavalle henkilöstölle. 
https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10618

Kiristämisen sijaan työn verotusta on hellitettävä
Suomalaisia palkansaajia ja eläkeläisiä verotetaan raskaasti. Kysyin pääministeri Marinilta eduskunnan suullisella kyselytunnilla, onko hänestä oikein että, verokarhu kahmii suomalaiselta palkansaajalta 2800 euron kuukausiansioilla 100 euron korotuksesta 48,2 prosenttia. Tavallisen suomalaisen työn, yrittämisen ja eläkkeen verotus kuuluu maailman kireimpiin. Kiristämisen sijaan ylikireää verotusta on hellitettävä. Työn tekemisestä ja eläkkeestä pitää jäädä käteen niin, että se riittää muuhunkin, kuin aivan välttämättömään.

Miksei koronapassi ole jo käytössä?
Koronapassilainsäädäntö saapui vihdoin eduskuntaan. Muualla Euroopassa se on ollut käytössä pitkään ja poistumassa vahvan rokotuskattavuuden vuoksi. Hallituksen viivyttelyä koronapassin käyttöönotossa on vaikeaa ymmärtää. Miksei rokotuksia vauhdittava, Suomea auki pitävä koronapassi ole käytössä? Miksei yksityistä terveydenhuoltoa otettu vahvasti rokottamaan? Rokotuskattavuuden lisääminen pitäisi olla hallituksen prioriteetti ja vasta syykuun lopussa annettu hallituksen esitys koronapassista on auttamattoman myöhässä. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10604

Eduskunnan pelastettava terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit
Terveydenhuollon laaturekisteripilotit käynnistyivät THL:n johdolla vuonna 2018 tekemäni aloitteen pohjalta ja sen johdosta eduskunnan kahtena vuonna valtion budjettiin lisäämällä määrärahalla. Laaturekistereihin kerätään tietoa hoidoista ja niiden vaikutuksista. Tiedon avulla hoidon laatua voidaan seurata, vertailla ja kehittää kansallisesti. Oli suuri pettymys, että muutoin rahaa avokätisesti jakavalta hallitukselta ei eduskunnan vahvoista linjauksista huolimatta tänäkään vuonna määrärahaa herunut. On välttämätöntä, että eduskunta pelastaa laaturekisterit ja etsii valtiontalousarvioista tarvittavan määrärahan. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10642

Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet, perhe-elämässä äidit ja isät
Aloitimme eduskunnassa perhevapaauudistusesityksen käsittelyn. Siinä on paljon hyvää. Pahin valuvika on se, että vaikuttavat keinot isille käyttää perhevapaita ja tasata työnantajille aiheutuvia kustannuksia puuttuivat. Suomessa isät käyttävät perhevapaista 9 prosenttia ja äidit loput 91 prosenttia. Niin kauan kun äidistä aiheutui enemmän kustannuksia kuin isistä jatkuu naisten syrjintä työmarkkinoilla. Eduskunnan on esitys huolella käsiteltävä. Samoin on pysähtymättä jatkettava uudistustyötä.

Koronan takia eduskunnassa ei ole sallittu vierailijoita. Eduskunnan tilat avataan kokouksille ja tilaisuuksille 18.10. alkaen. Joulukuussa otetaan jo vastaan varauksia vierasryhmistä ja helmikuussa 2022 otetaan vastaan vierasryhmiä. On mukavaa päästä tapamaan pitkän tauon jälkeen.

Ajatukset ja ideat liittyen syksyn politiikkaan ja tietenkin kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita.

Pidetään yhteyttä.

Sari Sarkomaa