Siirry sisältöön

Pettikö hallitus koronapäätöksessään lupauksensa lapsille ja nuorille?

Hallituksen on syytä perustella päätöksiään ja vastata lasten, nuorten sekä koulujen kysymyksiin

Helsinkiläisiltä, lasten kavereilta ja perheiltä satelee kysymyksiä. Mitä tarkoitti hallituksen lupaus siitä, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset ovat vihoviimeinen keino epidemian taltuttamissa? Miksi baarissa saa pelata biljardia muttei hallissa jääkiekkoa? Onko lasten ja nuorten liikuntatilojen sulkeminen välttämätöntä epidemian hallitsemisen kannalta?

Pitkään jatkuneet rajoitukset, jotka estävät lapsia ja nuoria tapaamasta ikäisiään, liikkumasta ja harrastamasta ovat valtava riski lasten normaalille kasvulle ja kehitykselle sekä hyvinvoinnille.

Lähiopetuksen ja etäopetuksen vaaroista julkinen kiistely huolestutti monia vanhempia ja lapsia sekä varmasti kaikkia koulun toimijoita. Opettajat ja koko koulun väki ansaitsivat parempaa tukea vaikeassa epidemiatilanteessa.

On mahdoton ymmärtää, miksi päätökset tehtiin vasta nyt koulujen ”alkamisen aattona”. Koulut olisivat ansainneet aikaa valmistautumiseen. Perheissäkin on paljon epäselvyyttä. Opettajat ja koko koulun väki ovat kovilla.

On välttämätöntä, että opetusministeri Li Andersson  ja Opetushallitus täsmentävät mitä tarkoittavat koulujen tehostetut  koronatoimet? Miten toimii jäljitys, karanteeni, maskit ja testaus?

Koko epidemian ajan rehtorit ja opettajat ovat toivoneet erityisesti, että ohjeet saataisiin ajoissa, selkeänä ja niin, että niitä on oikeasti mahdollista päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa arjessa noudattaa. Se ei ole liikaa vaadittu.