Siirry sisältöön

Toukokuun eduskuntaterveiset

Arvoisa vastaanottaja,

Tiistaina 17.5.2022 koitti vapaan isänmaamme kannalta historiallisen merkittävä päivä, kun 188 Suomen kansanedustajista äänesti Suomen Nato-jäsenhakemuksen puolesta. Tunnen huojennusta, vaikka iso työ on vielä edessä.

Iso kiitos kuuluu Suomen kansalle, joka antoi nopeasti vahvan tukensa Nato-jäsenyyden hakemiselle. Se on ollut merkittävä tuki hyvää työtä tekevälle valtion johdolle ja myös työllemme eduskunnassa. Kokoomukselle jäsenyyden tavoittelu on pitkäaikaisen harkinnan ja työn tulos. 

Olemme huolehtineet puolustuskyvystämme. Korkea maanpuolustustahto ja asevelvollisuus on puolustusratkaisumme perusta jatkossakin. Samoin Venäjä-suhteen hallinta on keskeinen kysymys jatkossakin. Presidentti Niinistön puhelu Natoon hakeutumisestamme presidentti Putinille oli jo uuden ajan alku. Suomettumisen häntä taitettiin. Suomen Nato-jäsenyys on puhtaan puolustuksellinen ratkaisu, eikä se ole suunnattu ketään vastaan.

Eduskunnan tärkein tehtävä on nyt yhdessä jatkaa työtä sen eteen, että mahdollisimman ripeästi saamme Suomen Naton jäseneksi.

Toukokuun terveisissä:

 • Facebook-live
 • Eduskuntavaalit 2.4.2023
 • Lasten piikkiin elämistä ei voi jatkaa määrättömästi
 • Katujen ripeä kevätsiivous on terveysteko
 • Kokoomus ei hyväksy hallituksen päätöksiä leikata perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta
 • Ihmisten päästävä jonoista hoitoon
 • Alkoholipolitiikassa aika ottaa askel eteenpäin
 • Senioreiden terveyttä edistäviä palveluja ei saa jättää aluehallinnon jyrän alle
 • Eduskunnan tehtävä päätös terapiatakuusta, kun hallitus petti lupauksensa
 • Saattohoidon laatu on turvattava lainsäädännöllä
 • Neljänsiä rokoteannoksia jaettava ripeästi riskiryhmille ja yli 60 vuotiaille
 • Tervetuloa mukaan Nykynaisiin

Lasten piikkiin elämistä ei voi jatkaa määrättömästi

Panostukset koronakriisin hoitamiseen ja puolustukseen ovat elintärkeitä. Niihin otetun 28 miljardin euron velan lisäksi nykyinen hallitus on muissa tarkoituksissa ottanut velkaa reilut 11 miljardia. Valtiovarainvaliokunnassa käsittelemme hallituksen linjausta valtion taloudesta tuleville neljälle vuodelle. Tilanne on vakava. Valtio velkaa ja rahaa lisätään runsaalla kädellä mutta silti ihmisten arjessa useat olennaiset asiat ovat ilman rahoitusta. Hallituksen arvovalinnat ovat olleet monin tavoin rujoja.

On vakava virhe, ettei nykyhallituksella ole selkeää suunnitelmaa velkaantumisen taittamiseksi. Hallituksen toimin velkaantumiskehitys ei taitu edes vuoteen 2026 mennessä. Näin ei voi jatkua – velkaantuminen on pysäytettävä! Kokoomus on tehnyt vastuullisen vaihtoehdon hallituksen politiikalle: https://www.kokoomus.fi/kestavan-tulevaisuuden-vaihtoehto/

Katujen ripeä kevätsiivous on terveysteko

Tänä vuonna varma kevään merkki, katujen siivous, saatiin aloitettua säiden vuoksi myöhässä. Katupöly on pitkään ollut yksi pahimmista Helsingin ilmansuojeluongelmista. Ilmassa leijuva pöly ei ole vain viihtyvyysongelma vaan myös vakavasti otettava riski kaupunkilaisten terveydelle. Kantakaupungissa asuville ripeä ja tehokas lumi- ja hiekoitustyö sekä kevätsiivous on aivan olennaisen tärkeää. 

Voit lukea aiheesta Töölöläiseen kirjoittamani artikkelin täältä: https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11299

Kokoomus ei hyväksy hallituksen päätöksiä leikata perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta

Nyt jos koskaan pitäisi investoida pitkäjänteisesti koulujen työrauhaan, eikä leikata voimavaroja opetuksesta.

Rahoitustason yhtäkkinen leikkaaminen on valtava uhka varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadulle. Olemme kokoomuksessa esittänyt jokaisessa vaihtoehtobudjetissamme, että varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen laadun ja tasa-arvon vahvistamiseen varatut määrärahoista tehtäisiin pysyviä.

Voit lukea kannanottomme täältä: https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11380

Ihmisten päästävä jonoista hoitoon

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön hoitojonot ovat kasvaneet. Opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden kysyntä lähes kolminkertaistui vuoden 2021 aikana. Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina 29.4., että opiskelijoilla voi kestää kuukausia saada Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön lääkäriaika. Tein kirjallisen kysymyksen tästä kestämättömästä tilanteesta. Opiskelijoiden hoitoon pääsy on turvattava.

Voit lukea kirjallisen kysymyksen täältä: https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11291

Alkoholipolitiikassa aika ottaa askel eteenpäin

Nyt viisi vuotta alkoholilain uudistamisen jälkeen voi sanoa, ettei uudistuksessa esille nostetut varoitukset valtavasta alkoholikulutuksesta ole toteutuneet. Alkoholin kulutuksen laskeva ura on jatkunut, samoin väkevien juomien kulutuksen väheneminen. 

Luontevaksi tavoitteeksi on hyvä asettaa mietojen viinien tuonti ruokakauppojen valikoimaan. Samaan tahtiin on ravintoloiden ja pienpanimoiden ulosmyynti vihdoin vapautettava muiden kuin väkevien juomien osalta. Ulosmyyntioikeus on ulotettava koskemaan myös verkkokauppaa ja mahdollistettava kotiinkuljetukset. Kyse on paitsi luottamuksesta ihmisten omaan harkintaan myös valinnan mahdollisuuksien lisäämisestä. 

Voit lukea täältä lisää: https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11364

Senioreiden terveyttä edistäviä palveluja ei saa jättää aluehallinnon jyrän alle

On elintärkeää estää ikäihmisten ennaltaehkäisevien palveluiden rapautuminen. Erityinen huoli ikääntyneiden ennaltaehkäisevistä ja terveyttä edistävistä palveluista nousi esiin tuoreessa sosiaali- ja terveyspolitiikkaa sekä palveluiden ajankohtaista tilaa tarkastelevassa Sosiaalibarometrissa.

Voit lukea ajatuksiani aiheesta täältä: https://bit.ly/3M4fv4Q

Eduskunnan tehtävä päätös terapiatakuusta, kun hallitus petti lupauksensa

Toukokuussa esitellystä hoitotakuuesityksestä puuttui täysin konkreettiset keinot hoitoon pääsyn parantamiseksi. Hoitotakuuesityksestä puuttui myös Terapiatakuu-kansalaisaloitteen esitys, vaikka nykyiset hallituspuolueet lupasivat tukensa aloitteelle jo ennen eduskuntavaaleja 2019. Tällä hetkellä näyttää huolestuttavasti siltä, että varsinainen ”sote” eli ihmisten palveluiden kuntoon laittaminen siirtyy sittenkin seuraavalle eduskuntakaudelle ja hallitukselle.

Lue lisää täältä:
https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11374

https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11322

Saattohoidon laatu on turvattava lainsäädännöllä

Kenenkään ei pitäisi joutua kuolemaan peloissaan eikä kivuissaan tai yksin. Laadukkaalla saattohoidolla ja palliatiivisella hoidolla on mahdollista hoitaa ihmistä niin, että arvokas kuolema olisi mahdollinen ja jäljellä oleva elämä mahdollisimman hyvää. Myös omaisten valmistautuminen lähestyvään kuolemaan on tärkeä osa saattohoitoa. Kirittääkseni hallitusta tuomaan lakiesityksen eduskuntaan, olen tehnyt lakialoitteen terveydenhuoltolain muutoksista pohjautuen asiantuntijoiden esitykseen.

Kirjoitin saattohoidon merkityksestä Kirkko ja kaupunki -lehteen: https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11326
sekä KaupunkiSanomiin: https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11341

Neljänsiä rokoteannoksia jaettava ripeästi riskiryhmille ja yli 60 vuotiaille

Monet ovat huolissaan koronarokotteiden tehon hiipumisesta. Aikaisemmista vuosista tiedetään, että koronatapaukset ovat lähteneet kesän jälkeen jyrkkään nousuun. Ihmisten elämän laadun ja toimintakyvyn kannalta on olennaista, ettei huoli rokotteen tehon hiipumisesta johda siihen, ettei liikkeelle omasta kodista uskalleta lähteä. Hallituksen koronarokotelinja on ylikireä. 

Lue koko kannanottomme täältä: https://www.sarisarkomaa.fi/?p=11369

Nykynaiset verkostomme katsastamassa kevään muotia Marimekossa

Sydäntiimimme mukana Naisten Kympillä sydänterveyden puolesta

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Instagram