Siirry sisältöön

Uusi Suomi 12.8.2022: Suostuvatko hallituspuolueet korjaamaan yrittäjien eläkelakiesityksen epäkohdat? Kokoomus on valmiina.

Perustellusti paljon huolta herättänyt hallituksen esitys yrittäjän eläkelain (YEL) muuttamisesta on eduskunnan käsittelyssä.

Oli ikävää, että lakiesitystä valmistelleessa työryhmässä yrittäjien näkemys sivuutettiin. Myöskään hallitus ei yrittäjiä kuullut vaan toi esityksen yrittäjien näkemyksien vastaisesti yksimielisenä eduskuntaan.

YEL-järjestelmää on uudistettava, mutta se on tehtävä reilulla tavalla. Kaavamaisesti sovellettuna valtakunnallinen mediaanipalkka YEL-maksun perusteena kohtelisi yrittäjiä epäoikeudenmukaisesti. Monelle pienyrittäjälle eläkemaksujen kaavamainen korottaminen merkitsee pahimmillaan yrityksen kaatumista.

Eri toimialojen sisälläkin tuottavuus- ja palkkahajonta on usein erittäin suurta. Yrittäjiä on mahdotonta ja järjetöntä sovittaa yhteen muottiin. Lakiesityksen käsittelyssä on myös ymmärrettävä, ettei kukaan muu kuin yrittäjä voi tietää oman työpanoksensa määrää. Eduskunnassa on huolehdittava, että yrittäjän näkemyksellä on sille kuuluva asema tietolähteenä työtulon määrittämisessä.

Eduskunnassa on tehtävä lakiesitykseen muutokset, joilla varmistetaan, että yrittäjien eläkelaki säädetään ymmärtäen eri yrittäjien, yritysten ja toimialojen erityispiirteet. Nyt jos koskaan on edistettävä yrittäjyyttä eikä kampitettava.

Hallituspuolueilla on eduskunnassa enemmistö ja on tärkeää, että he sitoutuisivat yhteistyöhön ja tukemaan välttämättömiä muutoksia tekemäänsä yrittäjien eläkelakiesitykseen. Yrittäjyys on tärkeä kivijalka, joka kannattelee suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Voit seurata työtäni kansanedustajana ja kaupunginvaltuuston sekä -hallituksen jäsenenä eduskuntaterveisistäni, joissa kerron ajankohtaisia politiikan kuulumisia.

Eduskuntaterveiset voit tilata lähettämällä sähköpostia sari.sarkomaa@eduskunta.fi tai soittamalla 050 511 3033. Ajatukset ja palaute ovat aina tervetulleita. Ne ovat minulle tärkeitä. Pidetään yhteyttä.