Siirry sisältöön

Tiedote 11.1.2023: Kokoomuksen Sarkomaa ja Keto-Huovinen: Hallitus petti silpomisuhan alla elävät tytöt eduskunnan tahdon vastaisesti – ”Tyrmistyttävä laiminlyönti”

Kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa ja syyttäjätaustainen kansanedustaja, kokoomusnaisten puheenjohtaja Pihla Keto-Huovinen ovat tyrmistyneitä siitä, ettei Sanna Marinin (sd.) hallitus ole eduskunnan toimeksiannosta huolimatta tuonut eduskuntaan esitystä, jolla selkeytettäisiin tyttöjen silpomista koskevaa kriminalisointia.

”Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on järkyttävä väkivallan muoto, joka on kitkettävä Suomesta. Silpomisuhan alla elää Suomessa arvioiden mukaan jopa 3000 tyttöä. Eduskunta edellytti syksyllä 2020 yksimielisesti, että hallitus ryhtyy mahdollisimman ripeästi toimenpiteisiin ja tuo eduskuntaan tyttöjen silpomista koskevaa kriminalisointia selkeyttävän esityksen kuluvan vaalikauden aikana. Hallitus kuitenkin jahkaili asian kanssa yli kaksi vuotta. Lopulta viime kuussa oikeusministeri Henriksson totesi, ettei esitystä olla antamassa eduskunnalle tällä vaalikaudella. Tämä on tyrmistyttävä laiminlyönti”, Sarkomaa toteaa.

Eduskunta edellytti 6.11.2020 tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä ehdottaneen kansalaisaloitteen (KAA 1/2019 vp) pohjalta, että ”valtioneuvosto ryhtyy mahdollisimman ripeästi toimenpiteisiin tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen säätämiseksi rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin ja antaa tarvittavat lakiehdotukset eduskunnan käsiteltäviksi kuluvan vaalikauden aikana”.

Oikeusministeri Henriksson totesi eduskunnan täysistunnossa 16.12.2022 tyttöjen silpomista koskevan kriminalisoinnin selkeyttävän esityksen tilanteesta, että ”näyttää valitettavasti siltä, että me ei tällä hallituskaudella ehditä saamaan sitä lakiesitystä tänne eduskuntaan”.

”Kokoomus on peräänkuuluttanut, että tyttöjen ja naisten suojelemisessa väkivallalta on otettava käyttöön kaikki keinot – ennaltaehkäisevien toimien lisäksi myös tämä eduskunnan edellyttämä muutos rikoslakiin. On käsittämätöntä, että hallitus tällä tavalla pettää silpomisuhan alla elävät tytöt eduskunnan tahdon vastaisesti. Mitä kertoo hallituksen prioriteeteista se, että tälle esitykselle ei annettu etusijaa, vaikka aikaa oli yli kaksi vuotta?” Keto-Huovinen kysyy.

Kokoomusedustajat vetoavat oikeusministeri Henrikssoniin sen puolesta, että esitys voitaisiin vielä tuoda eduskuntaan.

”Yhdenkään tytön ei pidä joutua elämään Suomessa silpomisuhan alla. Kaikki kivet on käännettävä, jotta hallitus toisi viipymättä tyttöjen silpomisen kriminalisointia selkeyttävän esityksen eduskuntaan siten, että se voidaan saada maaliin vielä kuluvan vaalikauden aikana. Mikäli asia on hallitukselle aidosti tärkeä, tähän löydetään kyllä keinot”, kokoomusedustajat päättävät.

Lisätietoja:

Pihla Keto-Huovinen, 09 432 3083

Sari Sarkomaa, 050 511 3033