Siirry sisältöön

Tiedote 14.1.2023: Sarkomaa: Muistisairaiden sopeutumisvalmennuksen lopetuspäätös täytyy perua

Kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää kestämättömänä päätöstä lakkauttaa ikääntynteiden muistisairaiden sopeutumisvalmennus. Sarkomaa vaatii sosiaali-ja terveysministeriötä etsimään ripeästi ratkaisun, joka mahdollistaa muistisairaille ja heidän perheilleen tärkeän sopeutumisvalmennus jatkumisen. Nykyisin palvelun järjestäjä on ollut Kela.

”Päätös on tyrmistyttävä tieto ihmisille, jotka ovat saaneet muistisairausdiagnoosin ja joutuvat sopeutumaan uuteen arkeen etenevän neurologisen sairauden kanssa ilman sopeutumisvalmennuksen tuomaa tukea. Muistisairaus koskettaa monin tavoin sairastuneen puolisoa ja muita läheisiä. Tarve tiedolle ja tuelle on useimmiten huutava uudessa elämäntilanteessa. Sopeutumisvalmennus auttaa löytämään keinoja elää omannäköistä elämää sairaudesta huolimatta”, Sarkomaa sanoo.

”Usein muistisairaalle ainoan kuntoutusmuodon lakkauttaminen ilman korvaavaa vaihtoehtoa on jättämässä muistisairaat tyhjän päälle. Olen jättänyt hallitukselle eilen kirjallisen kysymyksen (674/2022 vp), jossa vaadin vastausta siihen, miten muistisairaiden henkilöiden sopeutumisvalmennuksen jatkaminen ratkaistaan. Päätös lopettaa Muistisairaiden sopeutumisvalmennus on peruttava”, vaatii Sarkomaa.

Nykyisin yhä useampi moni-ja muistisairas vanhus jää ilman tukea, kun palvelut ovat ruuhkautuneet. Sarkomaan mukaan on vastuutonta, että sairauden kanssa selviytymiseen tähtäävä kuntoutusmuoto lakkautetaan.

”Tavoite asua mahdollisimman pitkään kotona on epäinhimillistä politiikkaa, jos sairastunut ja heidän läheisensä jätetään ilman tukea ja lopetetaan toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä tukevia palveluita. Kotona asumisen tavoitteen ja iäkkäiden muistisairaiden arjen todellisuuden välillä on suuri epäsuhtaa, johon tarvitaan ripeästi toimia”, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa muistuttaa, että lähivuosina väestömme ikääntyy nopeasti ja sen myötä myös muistisairaiden määrä lisääntyy. Varhaisessa vaiheessa annettu kuntoutus lisää elämän laatua sekä säästää myös kustannuksia toimintakyvyn säilyessä hyvänä pidempään. Ymmärtämättömyys kuntoutuksen merkityksestä tulee inhimillisesti hyvin kalliiksi ja se on myös taloudellisesti katsottuna kestämätöntä. 

”Kaikki syyt puoltavat sitä, että muistisairaiden toimintakyvyn ylläpitoon pitää panostaa palveluiden karsimisen sijaan. Sopeutumisvalmennuksen jatkamisen lisäksi on viisasta lisätä ikäihmisten kotikuntoutusta ja palauttaa fysioterapian Kela-korvaus. Kotitalousvähennys pitäisi laajentaa kotikuntoutukseen. Jos kodin remontti on kotitalousvähennyksen piirissä, niin miksi ei myös omasta kunnosta huolehtiminen?”, Sarkomaa kysyy.

Kirjallinen kysymys muistisairaiden henkilöiden sopeutusvalmennuskurssien järjestämisen jatkamisesta

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa, 050 511 3033