Siirry sisältöön

Yksikin hylätty kissa on liikaa

Tänään kansallisena löytöeläinpäivänä on oikea aika muistuttaa kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Löytöeläintaloihin päätyy 10 000 kissaa vuosittain, joista lähes joka viides päätyy lopetettavaksi ja vain harva löytää takaisin omistajansa luo. Tilanne on kestämätön monin tavoin. Kissat ansaitsevat tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin.

Pitkäaikainen tavoitteeni on ollut, että kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä säädetään laissa velvoittavaa. Oli ilouutinen ja työvoitto, kun eläinten hyvinvointilain uudistuksen yhteydessä säädettiin lemmikkieläinten tunnistusmerkinnästä ja rekisteröintivelvoitteesta. Pettymys oli hidas aikataulu. Koirien osalta uudistus tulee voimaan vuoden 2023 ja kissojen osalta vasta vuoden 2026 alusta alkaen ja tunnistusmerkintärekisterin on tarkoitus olla täydellinen koirien osalta vuoden 2024 ja kissojen osalta vuoden 2027 alusta alkaen.

Tämä on merkittävä askel lemmikkien paremman terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Rekisteröinti ehkäisee pentutehtailua, lemmikkien laitonta maahantuontia, sekä helpottaa irrallaan tavattujen lemmikkien palauttamista omistajalleen. Kissojen tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä on vaadittu myös Kissakriisi kansalaisaloitteessa, joka keräsi nopeasti yli 50 000 kannatusilmoitusta.

Lemmikkieläimen heitteille jättö on laiton ja rangaistava teko, mutta kissojen kohdalla syyllisiä saadaan todella harvoin vastuuseen. Tämä johtuu siitä, että ilman tunnistusmerkintää kissaa on käytännössä mahdotonta yhdistää sen omistajaan.

Eläinten hyvinvointikeskuksen (EHK) selvityksen mukaan löytöeläimet aiheuttavat koko maassa arviolta 5,8 miljoonan euron kulut vuodessa (17 000 e/kunta). Tämän lisäksi kustannuksia syntyy hylätyistä kissoista, jotka joudutaan lopettamaan valvontaeläinlääkärien toimesta. Eläinten hyvinvoinnin edistämisen lisäksi kissojen rekisteröinti tuo säästöjä.

Tänään on myös oikea aika kiittää Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesyn väkeä kissamaisen hyvästä työstä kaikkien kattien ja muiden eläinten parhaaksi. Lämpimät kiitokset.

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

eduskunnan eläinsuojeluryhmän ja Hesyn jäsen