Siirry sisältöön

Liikenneturvallisuus tehdään yhdessä!

 

15.9.2011 Lauttasaari-lehti

Syksy ja koulujen alkaminen on oikea aika pohtia liikenneturvallisuutta. Kolmen lapsen äitinä ovat pohdinnat lasten koulutien turvallisuudesta enemmän kuin tuttua. Monissa perheissä iloinen koulun aloitus on myös huolenaihe, kun koulutiellä vaanivat monet vaarat. Meidän perheessä koulutiellä kulkeminen on jo kahdelle vanhemmalle tuttua. Nuorimmaisen kanssa liikennekäyttäytymistä harjoitellaan aina päiväkotiin mennessä ja kotiin tullessa.

Ei riitä, että lapset oppivat noudattamaan liikennevaloja. Yhtä tärkeää on opettaa lapsi katsomaan tuleeko autoja, ja että auto voi tulla ja tuleekin usein vaikka valo on jalankulkijalle vihreä. Vielä vaikeampaa on ollut lapsille opettaa, että vaikka auto pysähtyy suojatielle, voi toisella kaistalla autoilijat vain painaa kaasua. Näin tapahtuu käsittämättömän usein ja hyvin vakavin seurauksin. Kolme neljästä lapsille sattuvista henkilövahingoista tapahtuu tietä ylittäessä ja ala-asteikäiset koululaiset ovat suurin riskiryhmä suojatieonnettomuuksissa.

Liikenneturvallisuuskyselyt osoittavat, että lähes jokainen suomalainen on nähnyt useammin kuin kahdesti suojatiellä tapahtuvan ”läheltä piti” -vaaratilanteen, jossa moottoriajoneuvo on ollut ajaa suojatietä ylittävän päälle. Liian usein autot painavat kaasua suojatiellä vaikka toisella kaistalla on auto pysähtynyt. Vastaajista neljännes tunnusti jättävänsä pysähtymättä suojatien eteen, jos jalankulkijoita ei ollut näköpiirissä, vaikka viereisellä samansuuntaisella kaistalla oleva auto olisikin pysähtyneenä. Tosiasia on, että ei jalankulkijoita aina näe ajoneuvojen takaa. Varsinkin pienet koululaiset jäävät huomaamatta ja siksi pysähtyä pitää aina! Saman tutkimuksen mukaan vain noin neljännes autoilijoista hidastaa vauhtia koulujen läheisyydessä!

On olennaista muistaa, että lasten tarkkaavaisuus liikenteessä herpaantuu helposti. Lapsi ei kykene hahmottamaan liikennettä samalla lailla kuin aikuinen. Siksi autoilijoiden ja muiden tiellä liikkujien tulee osoittaa malttia ja varovaisuutta etenkin kouluteiden varsilla ja koulujen lähettyvillä, mutta myös muualla, missä lapset liikkuvat. Varovaisuus ja sääntöjen noudattaminen liikenteessä on meidän kaikkien parhaaksi.

Turvalliseen liikenteeseen ei ole yhtä niksiä, mutta perusta on meidän jokaisen asenteissa. Lapsille tärkeintä on kotoa ja aikuisilta saatu esimerkki. Liikenneturvallisuus syntyy omalla liikennekäyttäytymisellä ja yhteistyöllä. Meille jalankulkijoille on syksyn pimetessä heijastimien muistaminen oikeasti tärkeää, myös aikuisille eikä vain lapsille.

Lapsilla ja meillä kaikilla on oikeus liikkua turvallisesti omassa lähiympäristössämme. Hyvä ja tehokas keino edistää koulumatkojen turvallisuutta on tehdä koulumatkalle vaaranpaikkakartoitus. Sen avulla paikallistetaan oppilaiden koulutien vaaralliset ja hankalat paikat. Tätä työtä on hyvä tehdä kodin ja koulun yhteistyössä. 

Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja
Helsingin kaupunginvaltuutettu
www.sarisarkomaa.fi