Siirry sisältöön

MeNaiset: Sari Sarkomaalla todettiin keväällä syöpä – kertoo, mikä tilanne on nyt: ”Tämä on ollut iso asia”

MeNaisten artikkeli julkaistu 24.8.2023

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo, että sairastuminen on ollut pysäyttävää.

KANSANEDUSTAJA Sari Sarkomaalla, 57, oli ilonkyyneleet herkässä, kun hän saapui hiljattain Pienen merenneidon kutsuvierasensi-iltaan Helsingin Kaupunginteatteriin.

– Olen ensimmäistä kertaa isommin ihmisten ilmoilla, minulla on maskitkin tässä varuiksi mukana.

Sarilta löydettiin aikaisemmin keväällä rintasyöpä. Keväällä olivat myös eduskuntavaalit.

– Olin hallitusneuvotteluissa mukana siihen asti, kunnes tuli tieto leikkaukseen pääsystä.

Hallitusneuvottelut olivat tuolloin loppusuoralla, joihin Sari osallistui puolueensa Kokoomuksen mukana. Kasvain rinnasta poistettiin toukokuussa, jonka jälkeen alkoivat sädehoidot.

Kiitollinen hoidosta

Sarille sairastuminen on ollut iso pysähdys.

Hän on ollut kansanedustajana 24 vuotta. Aikanaan hän oli puolitoista vuotta Vanhasen toisen hallituksen opetusministerinä, josta erosi 2008 vedoten perhesyihin. Sarilla ja puoliso Kim Ruokosella on kolme lasta, joista enää seitsemäntoistavuotias kuopus asuu kotona.

– Sädehoidot ja syöpähoidot yleisestikin väsyttävät. Olen koittanut kävellä ja tehdä lenkkejä, vaikka aina tuntuisi, että ei jaksaisi. Minulla onneksi oli hyvä peruskunto.Nyt koin tuon hoitopolun itse ja olen kiitollinen saamastani hoidosta.

Sari on toiminut pitkään Syöpäsäätiön hallituksessa ja pyrkinyt eristämään eduskunnassa yhdenvertaista syöpähoitopolitiikkaa.

– Olin aikanaan röntgenhoitajana tekemisissä rintasyövän kanssa, kun tein myös mammografiakuvauksia. Nyt koin tuon hoitopolun itse ja olen kiitollinen saamastani hoidosta.

Paluu eduskuntaan syksyllä

Tältä erää Sarin hoidot ovat ohi.

– Olen varovaisen luottavaisin mielin. Lääkitys ja kontrollit jatkuvat viisi vuotta.Minun täytyy vielä kasailla tuntemuksiani.

Sari on osallistunut sairauslomansa aikana etäyhteyksillä kaupunginhallituksen kokouksiin.

– Tällä hetkellä näyttää, että pääsen aloittamaan eduskuntatyön syyskuussa istuntokauden alkaessa. Tämä on ollut sen verran iso asia elämässäni, että minun täytyy vielä kasailla tuntemuksiani.