Siirry sisältöön

Hedelmöityshoitojen Kela-korvauksen palautus tuo toivoa monelle lapsesta haaveilevalle

Hallituksen linjaus palauttaa hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset on suuri helpotus monelle. Tulevaisuudessa yhä useamman lapsitoive voi toteutua.

Korvausten palautus on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna (2025). Myös korvaustasoa on tarkoitus nostaa merkittävästi. Hedelmöityshoitoihin on varattu vuosittain 2,7 miljoonaa euroa. Ennen Kela-korvauksen poistoa hedelmöityshoitojen korvausprosentti oli noin 12,8 %, ja nyt korvausprosentti noussee noin 40 prosenttiin.

On viisasta tavoitella sitä, että perheet voisivat saada toiveissaan olevan lapsimäärän. Maassamme syntyvyys on historiallisen alhainen eikä merkkiä laskun taittumisesta ole näkyvissä. Suomessa on Pohjoismaiden matalin hedelmällisyysluku. Lapsien syntymistä ei pitäisi ainakaan vaikeuttaa, kuten Marinin hallitus teki poistaessaan hedelmöitymishoidoista Kela-korvauksen.

Hedelmöityshoitojen korvattavuuden palautus on osa hallitusneuvotteluissa sopimaamme linjaa, jossa Kela-korvauksia nostetaan hallituskauden aikana yhteensä 500 miljoonalla eurolla.

Päätös on tärkeä perhepoliittinen teko. Hedelmöityshoidot ovat tulleet yhä tärkeämmiksi keinoiksi saada lapsi. Ensisynnyttäjien keski-ikä on maassamme noussut tasaisesti ja samoin lapsettomuusongelmat. Tahaton lapsettomuus koskettaa Suomessa joka viidettä hedelmällisessä iässä olevaa. Tahaton lapsettomuus on monelle yksi elämän suurimmista suruista. Kela-korvausten palauttaminen mahdollistaa yhä useammalle yhdenvertaisemmat mahdollisuudet hedelmöityshoitoihin.

Suomessa annetaan hedelmöityshoitoja vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa noin kuusi prosenttia lapsista syntyy hedelmöityshoidon avulla, mikä on huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Tanskassa vastaava luku on 10 prosenttia. Suomessa moni lapsitoive jää toteutumatta hoitojen saatavuusongelmien vuoksi.

Hedelmöityshoidoista saatu Kela-korvaus on tukenut lapsitoiveen toteutumista niille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta päästä julkisten hoitojen piiriin. Hedelmöityshoitojen saaminen julkisen terveydenhuollon varoin on mahdollista vain osalle lasta toivovista.

Marinin hallituksen tekemä Kela-korvauksen poistaminen nosti yksityisellä klinikalla käyvän hedelmöityshoidon maksuja. Osalle perheistä leikkaus johti lapsihaaveista luopumiseen. Korvauksen poisto pidensi entisestään julkisen terveydenhuollon hedelmöityshoidon jonoja, jolloin yhä harvempi saa hoitoja ja yhä useampi rajataan hoitojen ulkopuolelle.

Tämä oli lannistava viesti niille, jotka hedelmöityshoitoja tarvitsevat. Hoidon odottaminen on erityisen raskasta, koska hoitoon pääsyssä on tiukat ikärajat

On valtavan hyvä uutinen, että monia lapsesta haaveilevia järkyttänyt päätös on mahdollista perua ja Kela-korvaus palautetaan korotettuna hedelmöityshoitoihin.

Lähetän kuukausittain ajankohtaiset kuulumiset eduskunnasta ja Helsingistä. Voit tilata eduskuntaterveiseni lähettämällä sähköpostia sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi Ajatuksesi ja palaute ovat tärkeitä, pidetään yhteyttä.