Siirry sisältöön

Eduskunnan Ulkosuomalaisten ystävyysryhmä järjestäytyi

Tiedote 6.6.2024

Eduskunnan Ulkosuomalaisten ystävyysryhmä järjestäytyi uudelle kaudelle 4. kesäkuuta. Puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Saku Nikkanen (sdp). Ryhmän sihteerinä toimii Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja Tina Strandberg. Ajankohtaiskatsauksen piti Suomi-Seuran puheenjohtaja Pekka Sauri.

Muuttoliikkeen seurauksena maailmalla on lähes 2 miljoonaa ulkosuomalaista, joista noin 300 000 on Suomen kansalaisia.

Ulkosuomalaisten ystävyysryhmä on eri eduskuntaryhmien kansanedustajien muodostama verkosto, jonka tarkoituksena on toimia eduskunnassa ulkosuomalaisten äänitorvena ja yhteistyötahona. Tavoitteena on lisätä eduskunnassa tietoisuutta ulkosuomalaisten asioista ja nostaa ulkosuomalaisten näkökulmaa esille päätöksenteossa. 

- Ulkosuomalaiset ovat monipuolinen joukko ihmisiä, joilla on erilaisia palvelutarpeita ja joiden asiantuntemusta yhteiskuntamme on viisasta hyödyntää, Sarkomaa sanoo.

Ystävyysryhmän keskeisiä toimia kaudella tulee olemaan edistää ulkosuomalaisstrategian tavoitteita, joista yksi keskeisistä on 10 vuoden passin palauttaminen.

- Hallituspuolueiden norminpurkutyöryhmän linjaus palauttaa kymmenen vuotta voimassa olevat passit on lämpimästi tervetullut. Asia on erityisen tärkeä ulkosuomalaisille, joille passin uusiminen ulkomailla on kallista ja vaivalloista, mikäli ei asu lähetystön lähettyvillä. Linjaus on hyvä saada mahdollisimman pian käytäntöön, Sarkomaa kirittää.

- Vahva suomalainen identiteetti on suuri voimavara maailmalla. Ulkosuomalaisten myötä kansalaisyhteiskuntamme ulottuu lähes kaikkialle muodostaen maailmanlaajuisen verkoston, jonka piirissä on laajaa osaamista ja asiantuntemusta, Nikkanen sanoo.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa 050 511 3033

Saku Nikkanen 044 530 8326