Siirry sisältöön

Valtakunnallista vastuuta kantavan HUS:n rahoitukseen tarvitaan valtakunnallinen ratkaisu

Töölöläinen 16.12.2024

Meilahden sairaala-alue on Helsingin suurin työpaikka, jonka osaava henkilöstö tarjoaa helsinkiläisille ja uusmaalaisille sekä kaikille suomalaisille elintärkeitä palveluja. Juuri käydyt HUS:n YT-neuvottelut olivat kova isku sairaalan henkilöstölle, joka tekee vaativaa työtä kellon ympäri. Samaan aikaan HUS:n hoitojonot ovat monelta osin pitkät. Tilanne on palveluja tarvitseville ihmisille huolta herättävä.

HUS:n toimintaa vaikeuttaa merkittävästi viime hallituskaudella tehty aluehallintouudistus. Uudistuksen myötä HUS-yhtymän rahoitus tulee sen omistavilta Helsingin kaupungilta ja neljältä Uudenmaan hyvinvointialueelta. HUS:n henkilöstön laadukkaan työskentelyn ja erikoissairaanhoidon saatavuuden turvaamiseksi me Helsingin päättäjät esitimme nykyistä korkeampaa rahoitusta HUS-yhtymälle ja olemme omassa budjetissamme varautuneet myös rahoittamaan tämän. Emme valitettavasti ole saanet ehdotuksellemme riittävää kannatusta muilta hyvinvointialueilta. Uusi rahoitusmalli ei mahdollista sitä, että Helsinki yksinään antaisi enemmän rahaa HUS:n toimintaan.

Valtiovallan on löydettävä ratkaisut aluehallintouudistuksen valuvikoihin. Yliopistosairaaloiden rahoitusratkaisu jäi keskeneräiseksi, koska siinä ei riittävästi oteta huomioon yliopistollisen sairaalan kustannusrakennetta. Osana rahoituksen korjausta on selvitettävä mahdollisuus muuttaa rahoitusjärjestelmää siten, että valtioneuvoston asetuksella valtakunnallisesti keskitettyyn erityistason sairaanhoitoon tulisi rahoitus suoraan valtiolta.

Tapasin syksyllä HUS:n luottamusmiehiä eduskunnassa ja vein heidän huoliterveisiänsä HUS:n hallituksen jäsenille. On huolehdittava, että Helsinki ja HUS ovat esimerkillisiä työnantajia, vaikka aluehallintouudistus laittoi meidät vaikeaan pinteeseen.

Hyvinvointialueiden ensi vuoden rahoitus on koko maan tasolla noin 26,2 miljardia euroa eli vajaa kolmannes koko valtion budjetista. Rahoitus kasvaa kuluvasta vuodesta noin 2,2 miljardilla. Palvelutarve ja kustannukset kasvavat. Siksi myös hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa. Keskeistä rahan ja henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi on uudistaa palveluja ja tekemisen tapoja vaikuttavammaksi koko Suomessa siellä, missä niin ei vielä ole tehty.

HUS on tehnyt vuosien varrella valtavasti kehittämistyötä. Sain olla mukana juhlistamassa HUS Syöpäkeskuksen saamaa Magneettisairaala-statusta ja sen mahdollistanutta erinomaista hoitotyötä. Syöpäkeskuksen Pohjoismaiden ensimmäisenä ja Euroopan toisena saama tunnustus tekee hienolla tavalla näkyväksi korkealaatuisen työn. Magneettisairaala on erinomaisen hoitotyön tunnustus ja tutkittuun tietoon perustuva hoitotyön laatujärjestelmä, josta hyötyvät potilaat, hoitohenkilöstö ja koko HUS.

HUS:n hoitotyön tasoa kuvaa se, että Sydän- ja keuhkokeskus on saanut Euroopan kolmantena Magneettisairaala-statuksen. Magneettisairaala-tunnustuksen lisäksi on HUS tietenkin lukemattomilla muilla mittareille tutkimuksen ja lääketieteen huippusairaala. Laatu syntyy siitä, että kaikki henkilöstöryhmät saavat mahdollisuuden tehdä työnsä hyvin.

Tämän päivän tutkimus on huomisen hyvää hoitoa. Valtion ensi vuoden budjetissa sote-tutkimuksen määrärahoissa on käänne kasvuun. Sote-uudistuksen tavoitteita ei saavuteta ilman panostusta tutkimukseen ja kehittämistoimintaan.

Eduskunnan budjetinkäsittelyn loppukirissä saimme sovittua myös lisämäärärahasta hoitotyön tutkimukseen ja lisäyksestä sairaanhoitajien kliinisen hoitotyön erikoistumiskoulutuksen kansallisen järjestämisen käynnistämiseen.

Helsingin ensi vuoden budjetissa panostamme sote-palveluihin pääsyyn. Hoidon jatkuvuutta edistävän omatiimimallin käyttöönottoon laitetaan vauhtia. Saman lääkärin ja hoitajan hoitaessa laatu paranee, palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät. Varsinkin paljon palveluja tarvitseville on helpotus, että palvelun antaa mahdollisimman usein tuttu ammattilainen. Tavoittelemme sitä, että kiireettömän lääkäriajan saisi viimeistään 30 vuorokauden ja hoitaja-ajan 14 vuorokauden kuluessa.

Pidän hyvänä lähtökohtana uudelle vuodelle, että kotikaupunkimme budjetista syntyi onnistunut sopu valtuuston kaikkien ryhmien kesken. Kaupunkia on viisasta kehittää entistä enemmän yhteistyössä.

Toivotan hyvää Joulua kaikille Töölöläisen lukijoille.