Siirry sisältöön

Terveyserot kuriin panostamalla lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin palveluihin

Tiedote 13.2.2012

Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa puhui tänään peruspalveluiden arvioinnin yhteistyöfoorumissa Helsingissä. Sarkomaa nosti esille vakavan huolen kasvavista terveyseroista sekä varoitti erityisesti lapsissa ja nuorissa muhivasta kansanterveydellisestä aikapommista. Sarkomaan mukaan tehokas tapa pureutua terveyseroihin on panostaa lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin palveluihin.

Sarkomaa viittasi siihen, että suomalaisten nuorten tupakointi, humalajuominen ja lihavuus ovat poikkeuksellisen yleisiä verrattuna muihin OECD-maihin. Osa nuorista voi paremmin kuin koskaan ja osalle nuorista ongelmat kasautuvat.

"Tämän kansanterveyttä uhkaavan ilmiön kuriin laittaminen on priorisoitava terveyspolitiikkamme kärkeen. Jotta tämä onnistuu, on valmisteilla olevassa kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa laitettava painopiste terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä varhaiseen puuttumiseen", painotti Sarkomaa.

Sarkomaa muistutti, että myös viimeisin OECD:n arvio nosti myös vahvasti esille huolen väestöryhmien välisten terveyserojen kasvusta, vaikka eriarvoisuuden vähentäminen on ollut terveyspolitiikkamme peruspilari. OECD:n mukaan terveyserojen vähentäminen vaatii nykyistä enemmän investointeja sairauksien ehkäisyyn ja terveellisten elintapojen edistämiseen erityisesti nuorilla.

Sarkomaa nosti esille sen vakavan tosiasian, ettei moni kunta edelleenkään huolehdi kouluterveydenhuollosta lain ja suositusten mukaan, ja että oppilashuolto on oikeuskanslerinkin useista huomautuksista huolimatta puutteellista. Ikääntyvässä Suomessa on elintärkeää saada jokaikinen nuori työhön ja oman elämänsä syrjästä kiinni. Sarkomaan mukaan on suurta typeryyttä laiminlyödä lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviä palveluja. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto sekä oppilashuolto ovat täsmätoimia, joilla edistetään koko ikäluokan koulutuksen oikea-aikaista ja parempaa läpäisyä, kansanterveyttä, työllisyyttä ja pidempiä työuria, kuin myös lasten hyvää elämää. On päivänselvää, että varhaiselle puuttumiselle ja ennaltaehkäisylle on huutava tarve, kun tiedämme, että työelämässä jää viisi nuorta eläkkeelle mielenterveyssyistä päivässä.

Sarkomaa pitää hyvänä terästäytymisen merkkinä sitä, että Valvira on laatinut valtakunnallisen valvontaohjelman vuosille 2012 – 2014 neuvolatoimintaan, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon sekä lasten ja nuorten ehkäisevään suun terveydenhuoltoon, jossa epäasianmukaiseen toimintaan voidaan tarvittaessa puuttua myös uhkasakkojen avulla. On kansantaloudellista tuhlausta, että valtio suuntaa rahaa lasten palveluihin, mutta kunnat käyttävät ne jonnekin muualle.

Sarkomaa piti tärkeänä, että jatkossa peruspalveluraportissa olisi nykyistä kattavammin raportoituna lasten ja nuorten ennaltaehkäisevät palvelut, jotta raportti palvelisi paremmin kuntia palveluiden uudistamisessa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033