Siirry sisältöön

Isonnevan leikkipuistorakennus kuntoon ja viipymättä!

28.3.2012 Haagalainen

Haagan Isonnevan leikkipuiston tilanne herättää paljon huolta. Perheet ovat joutuneet vain odottamaan, kun Isonnevan leikkipuistorakennuksen korjausta on siirretty vuosikausia. Vuosien ajan suunnitelmissa ollut korjaus on ollut kuin liukas saippuapala, joka on luiskahtanut aina seuraavalle vuodelle syystä tai toisesta. Perheet ovat syystäkin olleet ihmeissään kaupungin toiminnasta. Isonnevan tilanteesta on meille kaupunginvaltuuston jäsenille tullut ansaitusti vain risuja.

Haagan lapsirikkaalle alueelle Isonnevan leikkipuiston tilanne on pitkään ollut täysin kohtuuton. Nyt rakennus joudutaan purkamaan ja koululaisten iltapäivätoiminta siirtyy väliaikaisesti Haagan peruskouluun. Isonnevan leikkipuistorakennuksen kohtalo on vakava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun korjauksia sekä rakennushankkeita siirretään.

Viimeisimpien saatujen tietojen mukaan Isonnevan puistoon on tulossa uudisrakennus, jonka rakentaminen pyritään Tilakeskuksen mukaan aloittamaan vielä tämän vuoden puolella. Pidän välttämättömänä, että hanketta ei enää siirretä. On tärkeää saada Haagan lapsille kunnollinen leikkipuisto rakennuksineen viipymättä.

Tein Helsingin leikkipuistojen ja Isonnevan tilanteesta valtuustokysymyksen. Apulaiskaupunginjohtajan vastauksessa todetaankin aivan oikein, että leikkipuistojen kunto vaihtelee. Vastauksessa kerrotaan myös, että leikkipuistoasiasta on keskusteltu kiinteistöviraston Tilakeskuksen kanssa. Tavoitteena on tehdä suunnitelma käytettävissä olevien leikkipuistotilojen korjaustarpeista ja korjausten aikatauluista. Kunnollinen korjaussuunnitelma on todella tarpeen, ettei Isonnevan kaltaista tilannetta enää synny.

Perheiden kannalta on tärkeää, että leikkipuistorakennusten oikea-aikaisesta kunnossapidosta ja peruskorjauksesta sekä tarvittavien uusien tilojen rakentamisesta huolehditaan. Sosiaalivirastosta saatujen tietojen mukaan viisi leikkipuistoa odottaa parhaillaan toimenpiteitä. Noin kymmenessä leikkipuistorakennuksessa on viime vuosina tehty erilaisia sisäilma- ja kuntotutkimuksia niissä ilmenneiden ongelmien takia. Kaikkien rakennusten osalta korjauksetkaan eivät ole auttaneet ja jatkotutkimuksissa on todettu lisää ongelmia.

Leikkipuistoilla on tärkeä rooli perheiden arjessa, ja ne ovat tärkeä osa Helsingin palvelutuotantoa kaikilla alueilla. Leikkipuistoissa järjestetään mm. kerhotoimintaa ja koululaisten iltapäivätoimintaa. Ne toimivat lapsiperheiden kohtaamispaikkana, tietopisteenä sekä varhaisen tuen ja ennaltaehkäisevän työn mahdollistajana. Leikkipuistoihin tarvitaan toimivat ja turvalliset tilat, jotta pienet lapset ja koululaiset pystyvät liikkumaan ja leikkimään.

Siirretyt investointivelvoitteet vyöryvät tulevina vuosina voimalla ellei tilannetta oteta ajoissa haltuun. Rakennushankkeiden lykkäämisen tuomat ongelmat näkyvät etenkin päivähoidon puolella. Vaikka päivähoidon tarve kasvaa, on Helsingissä myöhennetty useiden suunniteltujen päiväkotien rakentamishankkeita. Tämä on johtanut päivähoidon ruuhkautumiseen. Sosiaalilautakunnan palveluverkon tarkistusraportin mukaan esimerkiksi kantakaupungin, Latokartanon ja Haagan alueelle päivähoidon toteuttaminen lähipalveluna on haasteellista.

Tapasin juuri kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautavan ja kävimme läpi tulevan vuoden budjettia. Investointeja uusiin päiväkoteihin ja rapistuneisiin leikkipuistoihin on tehtävä. Helsingin on saatava kustannusten kasvu kuriin kestävällä tavalla, mutta se ei onnistu tinkimällä lakisääteisistä peruspalveluista eikä sulkemalla silmiä syntyvyyden kasvulta. Lapsiystävällinen Helsinki on ikääntyvälle pääkaupungille viisas investointi. Varsinkin kun tiedämme, että lähikunnat houkuttelevat veronmaksajia kohtuullisimmilla asumiskustannuksilla ja laadukkailla lähipalveluilla.

Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu
www.sarisarkomaa.fi