Siirry sisältöön

Ei hakata Helsingin puita

Aamun Hesaria lukiessani en ollut uskoa silmiäni. Puu-Käpylän pihojen terveitä puita ja pensaita kaadetaan. Syynä on Helsingin kaupungin tahto palauttaa vuokrakortteleiden pihat samaan kuntoon kuin ne olivat alueen rakentamisen aikaan 1920-luvulla.

Helsingin on hellittävä viheralueitaan ja kunnioitettava perinteitä. Tapojen on kuitenkin oltava fiksut sekä helsinkiläisiä ja luontoa kunnioittavia. Puu-Käpylässä tämä näyttää osin unohtuneen.

Pihasuunnittelu ja asukkaiden lähiympäristö ovat asioita, joissa lähidemokratia ja asukkaiden aito kuuleminen on aivan olennaista. Näyttää siltä, että vuorovaikutus ja yhteistyö on Puu-Käpylässä kaikkea muuta kuin onnistunutta.

Kokonaisuudessaan ennallistamisprojektin tapa tuntuu käsittämättömältä ja rujolta. Miksi kaataa elävät puut ja tuhota luontoa? Alueen puiden ja kasvien kasvaminen kestää vuosikymmeniä. Onko tarkoituksenmukaista, että näin vanhalla ja kauniilla alueella on uudisalueen ilme sukupolvien ajan? Mielestäni ei. Entisöintiä luulisi voivan tehdä kestävämmällä tavalla sekä ilman repimistä ja rikkomista.

On myös pakko pohtia taloudellista priorisointia. Kaupungin talous on suurten tasapainotusten edessä ja keskeiset peruspalvelut ovat säästölistoilla. Samalla kuitenkin käytetään rahaa kauniin alueen repimiseen.

Onkin aivan välttämätöntä, että Helsingin kaupunginhallitus saa asiasta selvityksen viimeistään seuraavaan kokoukseen. Puu-Käpylässä meneillään oleva työ on arvioitava. Jatkotyössä on varmasti tilaa ainakin kohtuullistamiselle ja paremmalle yhteistyölle asukkaiden kanssa.

Helsingin on syytä muutenkin arvioida suhdettaan metsään. Monilla alueillamme on metsää harvennettu tarpeettoman tuntuisesti terveitä puita kaatamalla. Seurauksena on melun lisääntyminen. Harvempi metsä myös sitoo vähemmän pölyä. Linnut ja muut eläimet tarvitsevat puita ja pensaita suojaksi ja elääkseen. On koko Helsingin etu, ettemme hakkaa tarpeettomasti kotikaupunkimme puita!