Siirry sisältöön

Ikäihmisten palveluasumisen maksujen räikeä puute korjattava

Tiedote 22.9.2012
Vapaa julkaistavaksi

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa kirittää peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonia (sd) hallitusohjelmassa luvatun ikäihmisten palveluasumisen maksupolitiikan uudistamisessa. Nykyisin asiakasmaksukäytännöt ovat vaikeaselkoisia ja kirjavia. Kuntien ja hoitopaikkojen välillä on suuria eroja, koska palveluasumisen asiakasmaksujen erityissäännökset puuttuvat asiakasmaksulaista. Sen sijaan ympärivuorokautisessa laitoshoidossa perittävä asiamaksu on tarkkaan säädelty.

Sarkomaan mielestä on välttämätöntä, että luvattu maksu-uudistus saadaan voimaan vanhuspalvelulain kanssa yhtäaikaisesti. Myös maksupolitiikan on tuettava palvelurakenneuudistusta ja vanhuspalvelulain tavoitteiden toteutumista. "Nyt asumisen palvelumaksut ohjaavat monessa tapauksessa laitoshoitoon. Se on täysin valitun senioripolitiikan vastaista", sanoo Sarkomaa.

”Asiakasmaksuissa olevan aukon korjaaminen ja määräytymisperusteiden yhtenäistäminen on välttämätöntä ikäihmisten tasavertaisen kohtelun turvaamiseksi", sanoo Sarkomaa. Lainsäädäntömuutos on välttämätön myös siksi, että se varmistaa palveluasumisen maksutietojen läpinäkyvyyden ja verrattavuuden. Tämä on välttämätöntä silloin, kun ikäihmiset tekevät asumisratkaisujaan.

”Ikäihmisten palveluiden kehittämisessä painopisteen on oltava valinnanvapaudessa ja itsemääräämisoikeuden vahvistamisessa. Iäkkäällä ihmisellä on oltava oikeus elää kodinomaisessa ympäristössä silloinkin, kun hän tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa vuorokauden ympäri. Nykyjärjestelmä ei vastaa täysin näihin tarpeisiin. Tavoite ei toteudu ellemme myös uudista asumispalveluiden asiakasmaksuja. Palvelumaksuperusteet on säädettävä siten, että myös tehostettua palveluasumista käyttävät saavat ns. vähimmäiskäyttövaran, joka on säädettynä laitoshoitoa koskeviin maksuihin. Tämä suojaosuus varmistaa, että palveluasumisesta aiheutuvien menojen, kuten asumisen kustannuksen, hoito- ja palvelumaksujen ja aterioiden jälkeen jää asiakkaan käteen vielä rahaa”, toteaa Sarkomaa.

”Sosiaali- ja terveysministeriössä on meneillään poikkeuksellisen mittavia uudistuksia ja valmisteluresurssit ovat äärirajoilla. On tärkeää, että hallitus huolehtii myös riittävistä voimavaroista maksu-uudistuksen valmisteluun.” lisää Sarkomaa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033