Siirry sisältöön

Syksyiset terveiset eduskunnasta ja Helsingistä

17.9.2012 MunkinSeutu-lehti

Eduskunnan istunnot ja valiokuntatyö alkoivat syyskuun alussa yrittäjän päivänä. Yritteliäisyyttä tarvitaankin eduskunnan syksyn haasteissa. Elokuu vierähti nopeasti tiivistahtisessa työssä kun kalenteri täyttyi työmatkoista, tapaamisista ja kokouksista sekä valtion ensi vuoden talousarvioasioista.

Heinäkuun vietimme tuttuun tapaan purjehtien koko perheen voimin nauttien kesästä ja upeasta Itämeren luonnosta. Tuulet olivat kaikkea muuta kuin lempeitä, aivan kuten Euroopan taloudessakin. Vastatuulta ei puuttunut ja myrskyäkin sai varoa. Irtiotto arjesta teki hyvää ja antoi voimia politiikan syksyyn. Eduskuntatyössä on poikkeuksellisen suuria haasteita ja uudistuksia. Tekeillä on terveydenhuolto-, kunta- ja palvelurakenneuudistus, uusi vanhuspalvelulaki ja päivähoidon uudistus. Nämä uudistukset ovat aivan keskeisiä jokaisen helsinkiläisen arjen kannalta.

Talouden tasapainottaminen koko Suomessa ja Helsingissä on välttämätöntä. Taloustalkoissamme on kuitenkin viisasta muistaa 90-luvun laman virheet ja huolehtia, etteivät suurimmat laskut mene lapsiemme maksettavaksi. Kokoomus on sitoutunut tasapainottamaan talouden ja katkaisemaan velkakierteen. Me emme halua ahnehtia tulevien sukupolvien mahdollisuuksia. Toimet joita teemme lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja uuden edistämiseksi ovat kullanarvoisia.

Suomi on aina pärjännyt koulutuksella, sivistyksellä ja osaamisella. Siksi olikin välttämätöntä, että peruimme yhteisvoimin Helsingin peruskouluja ja lukioita uhanneet leikkaukset. Valtuustoryhmämme elokuisessa kokouksessa päätimme, että emme hyväksy koulusäästöjä ja että talouden tasapainottamiskohteet on löydettävä toisaalta. Emme halua kasvattaa peruskoulun ryhmäkokoja emmekä lomauttaa opettajia. Oli helpotus, että saimme asiasta myös kaupunginhallituksessa päätöksen. On viisasta, että turvaamme peruskoulun ja lukion voimavarat ja estää opettajien lomautukset. Kouluissamme kasvaa Helsingin ja koko Suomen tulevaisuus.

Kun valtakunnantasolla valmistelemme yhteiskunta- ja koulutustakuuta, on myös Helsingin sitouduttava siihen, että opetustoimessa on riittävät voimavarat. Koulutustakuun ja syrjäytymisen ehkäisyn perusta on siinä, että jokainen lapsi saa laadukasta perusopetusta ja kokee oppimisen ilon. Olennaista on, että opettajalla on riittävästi aikaa joka oppilaalle.

Siksi niin valtakunnantasolla kuin Helsingissä on suunnattu lisävoimavaroja ylisuurten ryhmäkokojen kitkemiseksi. Aloitin ylisuurten opetusryhmien kitkemistyön opetusministerinä ja hallitusneuvottelussa sovimme, että työtä jatketaan myös tällä hallituskaudella.

Monilla helsinkiläisillä perheillä on ollut huolena pienten koululaisten yksinäiset iltapäivät. Aiemmin ei kaikille iltapäivähoitoon hakeutuville tokaluokkalaisille löytynyt paikkaa ja siksi suuntasimme kaupungin tämän vuoden budjettiin lisävoimavaroja iltapäivähoitoon. Voimavaroja lisättiin, jotta jokainen eka- ja tokaluokkalainen hakija saisi syksyllä koulujen alkaessa paikan iltapäivätoimintaan. Opetushallituksen laatiman seurannan mukaan iltapäivätoimintamme on järjestetty hyvin. Vaikka pärjäsimme arvioinnissa, on meillä vielä paljon tehtävää. Etenkin iltapäivähoidon liikuntamahdollisuuksia ja yhteistyötä koulun kanssa on lisättävä. Vastaanotan mielelläni palautetta palveluiden toteutumisesta Munkinseudulla ja Helsingissä.

Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja