Siirry sisältöön

Joustava hoitoraha tervetullut askel pois on-off -perhepolitiikasta!

Tiedote 8.2.2013

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa toivottaa tervetulleeksi esityksen alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille suunnatusta joustavasta hoitorahasta. Asiaa koskeva työryhmän esitys luovutettiin tänään peruspalveluministerille. Joustava hoitoraha vauhdittaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista. Sarkomaan mukaan suomalainen perhepolitiikka on junnannut liian pitkään on-off-asennoissa: Onko kotona vai töissä, perhe vai uraihminen. Tosielämässä valtaosa meistä suomalaisista vanhemmista on "sekä että"-ihmisiä.

”Ajatus, että vanhemmat ovat joko kotivanhempia tai uraihmisiä, on irti arjesta. Uusi, joustava hoitoraha on hyvä askel pois tällaisesta perhepolitiikasta”, sanoo Sarkomaa. ”Hoitorahan kehittäminen on yksi kokoomuksen palkansaajavaltuuskuntamme tärkeä tavoite”, Sarkomaa iloitsee valtuuskunnan puheenjohtajana.

Sarkomaan mukaan maassamme kaivataan kipeästi uusia keinoja nostaa työllisyysastetta ja edistää perheiden hyvinvointia. Sarkomaa toivoo, että pienten lasten hoidon ja työn yhteensovittamisen mahdollistava joustava hoitoraha kannustaa kotihoidontukea saavia sekä isiä että äitejä osa-aikatyön tekemiseen.

Sarkomaa muistuttaa, että hoitorahauudistuksella on myös vaikutuksia päivähoidon tarpeeseen: Myös päivähoidossa on otettava ripeitä askelia, jotta tarjolla on ”on off”-vaihtoehdon, eli kokopäivähoidon rinnalla erilaisia vaihtoehtoja, kuten osapäivähoitoa, avoimia päiväkoteja, kerhoja ja vuorohoitoa. Perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia ja siksi tarvitaan vaihtoehtoja. Ilman päivähoidon joustavuutta ei joustava hoitorahamallikaan toimi.

Sarkomaa muistuttaa, kuinka tärkeää on uuden varhaiskasvatuslain valmistelun yhteydessä saada päivähoito-varhaiskasvatusselvitys, jotta tiedetään tämänhetkinen todellinen tilanne ja tarpeet. Ikivanhaa päivähoitolakia uudistettaessa taustatietojen on oltava ajan tasalla.

”On välttämätöntä, että päivähoidon maksupolitiikka uudistuu uuden valmisteilla olevan varhaiskasvatuslain myötä. Työryhmän esitys tuntiperusteisesta päivähoitomaksusta vastaa kokoomuksen palkansaajavaltuuskunnan vaateeseen päivähoitomaksujen perustumisesta aiempaa selkeämmin käytettyyn hoitoaikaan. Maksupolitiikan on tuettava lasten etua sekä varhaiskasvatuksen ja päivähoidon laatua. Siinä on myös huomioitava erilaisten perheiden, kuten yksinhuoltajien tilanne”, Sarkomaa sanoo.

”Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta on välttämätöntä, että kaikki voimavarat - niin naiset kuin miehet työelämässä ja äidit ja isät vanhemmuudessa - ovat käytössä parhaalla mahdollisella tavalla. Työpaikoilla olisikin viisasta ottaa käyttöön tasa-arvoinen johtamiskulttuuri, johon kuuluu kannustava ja tasavertainen suhtautuminen sekä miesten että naisten työuriin ja isien ja äitien perhevapaisiin”, toteaa Sarkomaa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033