Siirry sisältöön

Keskittykää koulutustakuun toteuttamiseen, demarit!

20.2.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa penää demareilta viisautta noudattaa hallitusohjelmaa. Sarkomaa vaatii demareita keskittymään epäkelpoina haudattujen ”koulutuspoliittisten raatojen” kaivelun - kuten oppivelvollisuusiän pidentämisehdotusten - sijaan koulutus- ja yhteiskuntatakuun toteuttamiseen.

”On erittäin huolestuttavaa, että SDP on jälleen kerran kaivamassa esille hellimänsä ajatuksen venyttää oppivelvollisuusikää. Esitys on joka kerta kuopattu epäkelpona. Oppivelvollisuusiän nostaminen olisi kova, mekaaninen ja lyhytnäköinen keino vastata nuorten ongelmiin”, toteaa Sarkomaa. ”Toimien on oltava juuri päinvastaisia. Nuoret ja heidän elämäntilanteensa ovat hyvin erilaisia, ja siksi nuoret tarvitsevat yksilöllisiä, joustavia ja tilanteen mukaan räätälöityjä mahdollisuuksia sekä ennen kaikkea aikuisten aikaa sekä tukea opintielle löytääkseen.”

Sarkomaa muistuttaa, että oppivelvollisuusiän nostoa ei edes harkittu otettavan hallitusohjelmaan. Sen sijaan hallitusohjelmaan kirjattiin nuorten koulutus- ja yhteiskuntatakuu, jossa jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

”Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret tarvitsevat kannustavia ja joustavia ratkaisuja, eivätkä kahta vuotta pakkoistumista lisää koulussa. SDP:n hötkyilyn takia voi koulutus- ja yhteiskuntatakuun toteutuminen olla vaarassa hidastua. Tempoilun sijaan on kaikki voimat laitettava koulutus- ja yhteiskuntakuun toteuttamiseen”, sanoo Sarkomaa.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan koulutus- ja yhteiskuntatakuun eteneminen takkuilee, eikä monissa kunnissa edes tiedetä, mitä takuun toteuttaminen tarkoittaa.

”Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa olemme ottaneet erityiseksi seurattavaksi koulutus- ja yhteiskuntatakuun toteutumisen. Meneillään oleva yhtälö talouden sopeuttamisineen ja rakennemuutoksineen on enemmän kuin haasteellinen. Esimerkiksi meillä Helsingissä koulutus- ja yhteiskuntatakuu edellyttää 1500 ammatillisen koulutuksen opiskelupaikan lisäämistä. Koulutusmäärien ja -paikkojen oikean kohdentamisen ohella on korostettava oppilaan- ja opinto-ohjauksen merkitystä”, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa kannustaa työministeri Ihalaista (sd) hoitamaan kiireellisesti kuntiin tarvittavat ohjeistukset koulutus- ja yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi. Hän muistuttaa, että SDP:n ohi hallitusohjelman esille nostamat useat asiat, kuten nuorisokouluhaikailut ja pätkätutkinnot, vievät voimavaroja hallitusohjelmassa yhdessä sovituilta painopisteiltä.

”Nyt on keskityttävä yhdessä sovittujen tavoitteiden ripeään eteenpäin viemiseen. Kentältä on tullut selkeä huolestunut viesti siitä, ehditäänkö kaikki sovittu toteuttamaan. Esimerkiksi uuden varhaiskasvatuslain ja lukiouudistuksen valmistelu käynnistettiin vasta lähempänä vaalikauden puoliväliä.”

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033