Siirry sisältöön

Yrittäjyyden vauhdittaminen näyttävä myös koulutuksen kehittämisessä

Tiedote 6.4.2013

Sarkomaa: Yrittäjyyden vauhdittaminen näyttävä myös koulutuksen kehittämisessä

Kokoomuksen kansanedustaja ja opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että yrittäjyyskasvatuksen roolia vahvistetaan meneillään olevassa perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden (OPS) uudistamistyössä.

”Pääministeri Kataisen hallituksen keskeinen tavoite on luoda Suomeen edellytykset uuden työn ja kasvun syntymiselle. Hyvinvointiyhteiskuntamme pelastamisen avainkysymys on, miten onnistumme edistämään yrittäjyyttä. Jotta saamme lisää yrityksiä ja työpaikkoja yksityiselle sektorille, on sen näyttävä myös koulutuksemme kehittämisessä”, sanoo Sarkomaa.

”Yrittäjyyskasvatuksen pitäisi olla jatkumo peruskoulusta korkeakouluihin. Parhaillaan uudistamistyön kohteena olevat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet on tehtävä yrittäjyyden osalta kunnianhimoisemmiksi  ja tavoitteellisemmiksi kuin nykyiset. Yrittäjyyskasvatus ja yritteliäisyyteen kannustaminen antavat tärkeitä työelämän taitoja. Asioihin tarttuminen, vastuunottaminen, erilaisten ratkaisujen etsiminen sekä päätöksen tekeminen ovat taitoja, joita tarvitaan ihan jokaisessa työtehtävässä. Yrittäjyys on ennen kaikkea asenne, " sanoo Sarkomaa.

”On aivan välttämätöntä kehittää uusia, luovia opetus- ja oppimismenetelmiä joilla edistetään yrittäjyyttä. Pidän tärkeänä, että jokainen nuori saisi vähintään  yhden työharjoittelukokemuksen yrityksessä ennen oppivelvollisuuden päättymistä. On monta tapaa tutustua yrittäjyyteen: esimerkiksi opintovierailut, yrittäjien vierailut kouluissa, yhteiset tilaisuudet, tapahtumat ja projektit”, lisää Sarkomaa.

”Monet selvitykset ovat osoittaneet, että koulutuksessa saaduilla asenteilla on aivan keskeinen merkitys sille, miten nuoret suhtautuvat yrittäjyyteen, omaan työhönsä ja itseensä työntekijänä. Yrittäjäpotentiaalia Suomessa on, mutta sen kanavoituminen aidoksi yrittäjyydeksi vaatii toimenpiteitä. Erityisesti yrittäjyyteen liittyvää mielikuvamarkkinointia on kehitettävä yhteistyössä koulujen, yritysten ja myös meidän vanhempien kesken. Esikuvien merkitystä ei voi liikaa korostaa”, Sarkomaa sanoo.

Euroopan komissio tuore Yrittäjyys 2020 toimintasuunnitelma alleviivaa koulutuksen keskeistä merkitystä uuden yrittäjäsukupolven kehittäjänä. Suunnitelmassa nostetaan aivan oikein kouluissa tapahtuva yrittäjyyskasvatus keskeiseen asemaan velkakriisissä rypevän Euroopan hyvinvointikehityksen turvaamisessa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033