Siirry sisältöön

Tokaluokkalaisia ei saa jättää yksin

Tiedote 8.4.2013

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) on huolissaan helsinkiläisten pienten koululaisten turvallisten iltapäivien tulevaisuudesta. Sarkomaan mielestä lipsuminen tavoitteesta tarjota kaikille eka- ja tokaluokkalaisille turvallinen iltapäivä olisi lyhytnäköistä.

”Lisäsimme viime vuonna Helsingin kaupungin budjettiin voimavaroja, jotta kaikki iltapäivähoitopaikkaa hakevat eka- ja tokaluokkalaiset sen saisivat. Tässä onnistuimme”, sanoo Sarkomaa.

Helsingin opetusvirasto on julkisuudessa arvioinut, että tavoitteesta turvata kaikille halukkaille pienille koululaisille turvallinen iltapäivä luovutaan, jotta rahat riittäisivät. Pienten koululaisten määrä, mutta myös perheiden halukkuus hakea paikkaa arvioidaan olevan nykyistä suurempi. Ilman iltapäivähoitopaikkaa jäisi arviolta noin 200-300 tokaluokkalaista ensi lukuvuonna, sillä paikat täytettäisiin priorisoiden ekaluokkalaisten tarpeita.

”Tämä vaikeuttaisi monen perheen arkea. Useat helsinkiläiset vanhemmat ovat huolissaan tilanteesta ja siitä, kuinka iltapäivähoito saadaan jatkossa järjestymään”, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa muistuttaa, että Helsingin kaupunginvaltuusto teki viime vuonna näyttävästi 200-vuotisjuhlapäätöksen 10 miljoonan euron kohdentamista nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja että syrjäytymisen ehkäisy edellyttää pitkäjänteistä työtä.

”Tokaluokkalaisten ja heidän perheidensä tyhjän päälle jättäminen ei ole viisasta, koska se vetäisi mattoa alta työltä, jolla edistetään perheiden hyvää arkea ja ennaltaehkäistään lasten syrjäytymistä." Sarkomaa kannustaa opetusvirastoa ja -lautakuntaa etsimään talouden tiukoissa kehyksissä ratkaisu, jossa perheitä ei jätetä pulaan.

"Ennaltaehkäiseviin ja perheiden hyvän arjen palveluihin panostaminen on fiksu investointi. Ajassa, jolloin kipuilemme työelämän hektisyyden, lasten yksinäisyyden, syrjäytymisen sekä kasvavien huostaanottomäärien kanssa, on nähtävä, että iltapäivähoidosta huolehtiminen on kustannustehokas tapa edistää lasten ja perheiden hyvinvointia sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.”

"On viisasta huolehtia, että Helsinki on hyvä paikka asua ja elää kaikenikäisille, myös kaikkein pienimmille. Helsingin ei kannata ajaa lapsiperheitä naapurikuntiin”, sanoo Sarkomaa. ”Lapsilukumäärän kasvu näkyy tietenkin myös lapsiperheiden palvelujen tarpeessa. Oli välttämätöntä, että viime vuonna päätimme päiväkotien rakentamisen vauhdittamisohjelmasta Helsingissä. Päivähoitopaikkoja on oltava siellä missä lapsiakin. Helsingin on otettava lisääntynyt lasten määrä tosissaan myös ensi vuoden budjettivalmistelussa ja huolehdittava perheiden peruspalveluista.”

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Sarkomaa kirjoitti aiheesta blogin, joka löytyy tästä linkistä.