Siirry sisältöön

Kunnes virkamies meidät erottaa

17.8.2013 Blogi

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston hallintokäytäntö sai runsaasti kritiikkiä, kun 63 vuotta naimisissa ollut aviopari joutui erilleen, vaikka he haluaisivat yhteiseen hoitopaikkaan. Avioparin poika Matti P. Pulkkinen kirjoitti vanhempiensa tapauksesta Helsingin Sanomien mielipidesivulle.

Olen saanut asian tiimoilta runsaasti palautetta ja toiveita, että eduskunta puuttuisi asiaan niin, ettei iäkkäitä puolisoita erotettaisi virkamiesten päätöksillä. Olen vastannut yhteydenottoihin kertomalla, että eduskunta on asian jo selkeästi linjannut heinäkuun alussa voimaantulleessa vanhuspalvelulaissa.

Vanhuspalvelulain pykälään on kirjattu, että puolisoiden tulee saada asua yhdessä. Lakia koskevassa eduskunnan hyväksymässä mietinnössä todetaan selkeästi, että iäkkäille avio- ja avopuolisoille on järjestettävä mahdollisuus asua yhdessä molempien niin halutessa. Tämä vaade pätee yhtälailla myös sen jälkeen, kun toinen puolisoista tai kumpikin tarvitsee pitkäaikaista hoitoa ja huolenpitoa muualla kuin aikaisemmassa kodissaan.

Nyt on olennaista, että niin kotikaupungissani Helsingissä kuin kaikissa maamme kunnissa, hiotaan päätösprosessit ripeiksi ja sellaisiksi, ettei puolisoita eroteta toisistaan kuin lääketieteellisistä syiden vaatiessa. Varmasti myös asumismahdollisuuksien ja hoivapaikkojen uudistamistarvetta on useissa kunnissa, jotta lain pykälää on mahdollista noudattaa. Myös asenteissa tarvitaan tuuletusta.

Vanhustenhuollossa tehdään erittäin vaativaa työtä ja laki tuo monta uutta asiaa lisää. Jotta vanhuspalvelulain tarkoitus toteutuu täysimääräisesti, on kunnissa järjestettävä koulutusta ja muutoin huolehdittava, että uuden lain vaateet tunnetaan ja osataan.

Uusi vanhuspalvelulaki vauhdittaa monin tavoin ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kyse on myös siitä, miten kuntia kehitetään niin, että ne olisivat hyvä paikka asua ja elää kaikenikäisille. Hyväksyessämme vanhuspalvelulain eduskunnassa edellytimme, että hallitus seuraa lain tavoitteiden toteutumista. Seurantaan tulee selkeät kriteerit, joiden toteutumista on tarkkaan arvioitava. Hyvin järjestetty seuranta on omiaan muuttamaan toimintaa haluttuun suuntaan. Osaltani seuraan erityisen tarkkaan Helsingin työtä lain toimeenpanossa.

Lehdestä luetut yksittäiset tapaukset eivät tietenkään ole kokonaiskuva eivätkä aina kerro koko totuutta. Julkinen keskustelu on kuitenkin omiaan vauhdittamaan asioiden kuntoon laittamista. Tärkeää on se, että tätä artikkelia luettaessa 63 vuotta naimisissa ollut aviopari olisi päässyt takaisin yhteen. Ja se, ettei kenenkään tarvitsisi pelätä ikääntymisen takia joutuvansa eroon puolisostaan.

Sari Sarkomaa
kokoomuksen kasanedustaja
valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja