Siirry sisältöön

Kohtaamisia Lauttasaari- päivänä

Lauttasaari-lehti 26.9.2013

Lauttasaari-päivää suosi sää ja tapahtuma olikin monin tavoin onnistunut. Tuntui hyvältä, kun niin moni vanha tuttu tuli tapaamaan. Oli hyvä, että runsaslukuinen joukko ehti tuomaan näkemyksiään oman kotiseutunsa kehittämiseksi.

Useampi muisteli kesän uutista 63 vuotta naimisissa olleesta avioparista, joka erotettiin virkamiesten päätöksellä vastoin heidän tahtoaan. Moni oli helpottunut, kun kerroin, että eduskunta on asian jo selkeästi linjannut uudessa vanhuspalvelulaissa. Lain pykälään on kirjattu, että puolisoiden tulee saada asua yhdessä. Eduskunnan hyväksymässämme mietinnössä linjasimme, että iäkkäille avio- ja avopuolisoille on järjestettävä mahdollisuus asua yhdessä molempien niin halutessa. Tämä vaade pätee myös sen jälkeen, kun toinen puolisoista tai kumpikin tarvitsee pitkäaikaista hoitoa ja huolenpitoa muualla kuin aikaisemmassa kodissaan.

Uusi vanhuspalvelulaki vauhdittaa ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kyse on siitä, miten Helsinkiä kehitetään niin, että se olisi hyvä paikka asua ja elää kaikenikäisille. Hyväksyessämme vanhuspalvelulain eduskunnassa edellytimme, että hallitus seuraa lain tavoitteiden toteutumista. Hyvin järjestetty seuranta on omiaan muuttamaan toimintaa haluttuun suuntaan. Osaltani seuraan erityisen tarkkaan Helsingin työtä lain toimeenpanossa.

Erityisen paljon lauttasaarelaisia kiinnostivat alueen liikuntapaikat. Palautetta tuli urheilukentän valvojatilanteesta ja penkkien puutteesta ulkoilureiteillä. Nämä terveiset olen laittanut jo eteenpäin.

Moni oli huolissaan liikenneturvallisuudesta. Varmaan jokainen meistä on nähnyt suojatiellä tapahtuvan “läheltä piti” -vaaratilanteen, jossa moottoriajoneuvo on ollut ajaa suojatietä ylittävän päälle. Varsinkin pienten lasten vanhemmille huoli lasten turvallisuudesta koulutiellä on enemmän kuin tuttua. Huoli ei ole turhaa. Arviolta kolme neljästä lapsille sattuvista henkilövahingoista tapahtuu tietä ylittäessä. Asia koskettaa kaikenikäisiä. Kerroin, että olen ehdottanut liikenneministerille kovempia sakkorangaistuksia suojatietörkyilyn kitkemiseksi. Se ei tietenkään asiaa yksin ratkaise, mutta auttaa varmasti.

Useampi yrittäjä kävi tuomassa terveisiä. Moni sanoi, että on täysin kaupunkilaisjärjen vastaista, että pienissä yrityksissä vähäisiä resursseja joudutaan käyttämään kohtuuttomasti erilaisten normien täyttämiseen. Oli hyvä kertoa, että eduskuntaryhmämme on käynnistänyt turhien säädösten ja käytäntöjen purkamistalkoot. Haluamme perata vuosien saatossa säädettyjen lakien ja säädösten kokonaisuuden. Kutsumme eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla lähiviikkoina yrittäjiä kertomaan ryhmällemme käytännön kokemuksia ja ehdotuksia siitä, miten yritysten byrokratiataakkaa voitaisiin raivata yrittäjyyden ja kasvumahdollisuuksien tieltä. Toivotan yrittäjät lämpimästi tervetulleeksi tuomaan ehdotuksiaan eduskuntaryhmämme talkoisiin. Yhteydenotot kaikissa Helsingin ja Suomen asioissa ovat tervetulleita.

Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja www.sarisarkomaa.fi