Siirry sisältöön

Sarkomaa: Suomella ei ole varaa heittää roskiin raha seuraa potilasta -mallia

Tiedote 7.10.2013
Julkaisuvapaa

Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa peräänkuuluttaa malttia ja yhteistyönhenkeä keskusteluun raha seuraa potilasta - mallista. Tutkitaan ensin ja vasta sitten hutkitaan – jos tarvetta löytyy.

Sarkomaa muistuttaa, että perusterveydenhuollon kehittäminen on jumiutunut. Terveysasemille jonotetaan viikkoja, kolmannes jopa vähintään viisi viikkoa. Pitkät odotusajat, potilaiden pallottelu ja kasvavat terveyserot tulevat kalliiksi niin taloudellisesti kuin inhimillisestikin. Siihen meillä ei ole varaa. Toimia tarvitaan kipeästi ja nopeasti. On tunnistettava vakava tosiasia, että työn alla oleva sote-uudistus alkaa vaikuttaa aikaisintaan vasta 2017. Ja nähtävä se, että se ei yksin riitä perusterveydenhuollon ongelmien korjaamiseen. Raha seuraa potilasta mallista on mahdollista luoda se puuttuva elementti, jolla perusterveydenhuolto saadaan toimimaan, terveysasemien hoitojonot purettua sekä painopiste ennaltaehkäisyn vahvistamiseen.

Sarkomaa pitää viisaana ja välttämättömänä, että tyrmäämisen sijaan Ruotsin raha seuraa potilasta – mallin soveltaminen Suomeen kirjattaisiin työnsä aloittavan terveydenhuollon rahoitusta selvittävän työryhmän toimeksiantoon.

”Nyt on etsittävä kansallinen yhteisymmärrys Suomen perusterveydenhuolto paremmaksi mallista,” sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa on erityisen huolissaan Sdp:n piiristä tulleesta tyrmäysmentaliteetista. Viimeksi Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Urpilainen ilmaisi pelkäävänsä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aloite johtaisi yksityisten terveydenhuoltopalveluiden lisääntymiseen. THL-malli on tehty Ruotsin mallin pohjalta.

Se, että keskusteluun nousseessa mallissa niin Ruotsin raha seuraa potilasta kuin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mallissa ehdotetaan, että laatukriteerit täyttävät tahot, myös yritykset, voisivat tarjota palveluja julkisen ja kolmannen sektorin rinnalla, ei saa olla syy näkemättä mallin hyötyjä potilaille ja kustannustehokkuudelle. Terveyskeskusjonossa odottavalle on olennaista se, että hoitoon pääsee, eikä niinkään se kuka palvelun tuottaa, päättää Sarkomaa.

Sari Sarkomaa
kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja