Siirry sisältöön

Ett bättre liv genom motion

Huvudstadsbladet 29.10.2013

Daglig motion är viktigt för oss alla men för en åldrande människa är det ett livsvillkor. Motionens positiva påverkningar är otaliga, men den tas inte ännu i beaktande i tillräcklig mån i de olika aktörernas verksamhet och beslut. Även om det i slutändan är var och en av oss själva som gör beslut om att röra på sig, krävs det nu ett ökat tvärsektoriellt samarbete för att främja möjligheterna till motion, och minska det stillasittande levnadsättets negativa tyngd på individernas och samhällets välstånd.

För det första hjälper motion åldringarnas funktionsförmåga. Till exempel behålls balansen kvar genom att hålla sig fysiskt i skick. Detta hjälper också till att förebygga skador som orsakas bland annat genom att halka. Dessutom förbättrar motion livskvaliteten bland annat genom att förbättra minnet och öka välbefinnande. Motion ger även möjligheter till social växelverkan, vilket är viktigt för att behålla livet som meningsfullt.

Mängden på den fysiska aktiviteten är för tillfället oroväckande låg. Enbart några procent av våra pensionerande rör på sig enligt rekommendationerna för både uthållighets- och styrketräning. Skillnaderna mellan de fysiskt aktiva och passiva pensionärer är stora. Den största nationalekonomiska påverkningen kommer just från förbättringen av funktionsförmågan. Trots detta, har motion inte tagits målmedvetet och omfattande i bruk för att kostnadseffektivt främja hälsan och funktionsförmågan.

Positiv utveckling har dock skett. Till exempel Kraft i åren – Hälsomotionsprogram för äldre samt det nationella åtgärdsprogrammet för motion bland äldre är viktiga och efterlängtade framsteg. När äldreomsorgslagen godkändes i riksdagen, krävde vi att regeringen följer och utvärderar hur målsättningarna som lagen ställer efterföljs och vad dess påverkningar blir. Vi måste försäkra oss om att de uppföljningskriterier som uppställs speciellt innefattar daglig motion för den åldrande befolkningen, rehabilitering i rätt tid samt en vårdattityd med tyngden på rehabilitering. Verksamheten ändras smidigt i önskad riktning genom en välskött uppföljning. Målsättningen är att kommunerna genom äldreomsorgslagen kommer att förbättra sina motionsmöjligheter för äldre.

Speciellt vardagsmotion och motion utomhus är av stor vikt då man vill öka fysisk aktivitet. Ifall gång- och cykelvägarna inte är trygga och tillgängliga till exempel genom tillräcklig belysning, viloplatser och sandning är det helt omöjligt för äldre att promenera ute eller handla till fots. Äldres motion kan även främjas genom att säkerställa att de olika idrottsorganisationerna har handledda och mångsidiga möjligheter för den åldrande befolkningen samt genom att på vårdsidan ta i beaktande vid rehabilitering och förebyggande verksamhet nyttan som fås av motion.

Motion är viktig även för den psykiska hälsan. Motion för med sig glädje och belåtenhet den med vintern mörknande dagen. Jag är säker på att det finns kunskap i Finland att ta bevara på möjligheterna som fysisk aktivitet medför samt vilja och sisu att främja och upprätthålla sin egen hälsa. Detta krävs nu för att Finland behåller sitt välmående även i framtiden.

Leena Harkimo
Ordförande för Statens idrottsråd
Riksdagsledamot (saml.)

Sari Sarkomaa
Ordförande för kommun- och hälsovårdsdelegationen
Riksdagsledamot (saml.)