Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa ja Virolainen: Valtiovarainvaliokunnasta vahva viesti turvakodeista

Tiedote 13.12.2013
Julkaisuvapaa heti

Valtiovarainvarainvaliokunta on tänään saanut valmiiksi ensi vuoden talousarviota koskevan mietintönsä. Kokoomuksen kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa ja Anne-Mari Virolainen ovat tyytyväisiä, että valtiovarainvaliokunnasta lähti vahva viesti siitä, että kattavalle turvakotiverkostolle on saatava kestävä rahoitus. Pidimme välttämättömänä, että hyväksyimme lausuman Eduskunta edellyttää, että Istanbulin sopimuksen toimeenpanon edellyttämät voimavarat otetaan huomioon vuosia 2015—2018 koskevassa kehyspäätöksessä.

Tämän lisäksi valtiovarainvaliokunta lisäsi 300 000 euroa Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanon valmisteluun liittyviin tehtäviin, kuten auttavan puhelimen kehittämiseen. Ajatuksena on, että Ensi- ja turvakotien liitto olisi taho, joka ottaisi vastuun ympäri vuorokauden (24/7) toimivasta puhelinpäivystyksestä.

Valtiovarainvaliokunnan linjaukset olivat merkittäviä askelia eteenpäin, jotta Suomi voi ratifioida Istanbulin sopimuksen. Suomi on saanut useita huomautuksia kansainvälisiltä ihmisoikeuksien valvontaelimiltä naisiin kohdistuvan väkivallan yleisyydestä, muistuttavat kokoomusedustajat.

“Lähisuhdeväkivaltaan on saatava riittävästi keinoja puuttua, sillä se on kansallinen häpeä. Kesäkuussa hyväksytyt laatusuositukset määrittelevät turvakotipalvelujen sisältöä sekä työskentelyn tavoitteita. Nämä laatusuositukset on pistettävä täytäntöön viipymättä, jotta vaikeassa asemassa olevat saavat riittävästi turvaa ja tukea”, edustajat vaativat.

On tärkeää, että turvakotipaikkojen lisäksi puhutaan palveluista, joita on mahdollista tuottaa yhteistyössä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Se edellyttää valtakunnallista toimenpideohjelmaa turvakotien ja palveluiden verkostolle. Helposti saavutettavien turvakotipaikkojen perustamisen lisäksi sopimus velvoittaa mm. maksuttoman auttavan puhelimen järjestämistä.

Sari Sarkomaa
kansanedustaja (kok)
Puh.050 5113033

Anne-Mari Virolainen
kansanedustaja (kok)
puh. 050 5121 941