Siirry sisältöön

Joulukuun kuukausikirje

Sari Sarkomaan eduskuntaterveiset                                             joulukuu 2013

Arvoisa vastaanottaja,

Eduskunta on juuri hyväksynyt ensi vuoden talousarvionmietinnön, jonka tekeminen on meille valtiovarainvaliokunnan jäsenille aina loppuvuoden suurin urakka. Valtiovarainvaliokunnassa teimme budjettiin muutoksia, jotka ovat kokonaisuuteen verrattuna pieniä, mutta ihmisten arjen kannalta suuria. Linjasimme myös monin tavoin hallituksen politiikkaa tuleville vuosille.

Valtiovarainvaliokunnassa teimme myös lisäsäästöjä. Tosin pieniä, mutta ne ovat vahva viesti hallitukselle, että sopeuttamisen tahtia on kiristettävä. Tällä hetkellä Suomi on kestämättömän velkaantumisen tiellä. Valtion velan määrä on ensi vuoden lopussa arviolta 100 mrd. euroa. Pääministeri Kataisen johdolla tehty rakennepaketti on tervetullut tahdin muutos hallituksen politiikkaan, jotta saamme kurottu umpeen julkisen talouden kestävyysvajeen. Ylivarojen eläminen on välttämätöntä pysäyttää, jotta voimme turvata hyvinvointimme myös tulevaisuudessa.

Budjetin hyviä toimia ovat yhteisöveron kevennys, kasvuun kannustava osinkoverouudistus, kasvurahastot, palkkaverotuksen kevennys ja kotitalousvähennyksen korotus. Ne tehdään, jotta suomalaisilla olisi töitä.

Olen tyytyväinen, että johtamani valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston muutosesitykset budjettiin toteutuivat hyvin.

Huoltajuusriitojen sovittelumenettelyn valtakunnallistaminen on lapsen etu

Olen tyytyväinen, että lasten huoltoriitojen asiantuntija-avusteinen sovittelu (ns. Follo-malli) vakinaistetaan ja otetaan käyttöön koko maassa. Kokeilu aloitettiin vuonna 2011, minkä jälkeen lisäsimme jaostossani määrärahan kokeilun laajentamiseen. Sovittelusta on saatu hyviä tuloksia; se on vähentänyt tuomioistuinten ja sosiaalitoimen työtä sekä kustannuksia. Ja mikä parasta, sovittelu parantaa lapsen edun huomioon ottamista.

Pelastimme päihdeäitien palvelut ja lastentarhanopettajien lisäkoulutuksen

Olemme eduskunnassa toistuvasti pelastaneet päihdeäitien palvelut kohdentamalla rahaa Ensi- ja turvakotien liiton päihdeongelmaisten äitien ja heidän perheidensä hoitojärjestelmään. Näin sovimme tehtävän myös ensi vuoden budjetin osalta, koska eduskunnan toiveesta huolimatta sosiaali- ja terveysministeriö ei ollut tälläkään kertaa turvannut rahoitusta.

Suomessa syntyy vuosittain noin 650 alkoholin vaurioittamaa lasta. Pelkästään Helsingin Naistenklinikalla synnyttää viikoittain 1-2 päihdeäitiä. Äidin raskaudenaikaisen päihteidenkäytön aiheuttama sikiövaurio on pahimmillaan korjaamaton kehitysvamma, joka vaatii pysyvää ja kallista laitoshoitoa. Päihdeongelmaisten äitien erityishoito tuottaa mittavia inhimillisiä ja taloudellisia säästöjä.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä on huutava pula lastentarhanopettajista. Yliopistolliseen lastentarhanopettajien lisäkoulutukseen kolmannen kerran suuntaamamme lisävoimavarat ovat helpotus Helsingille. Päätöksellä halusimme myös vauhdittaa valmisteilla olevan päivähoitolain uudistamista varhaiskasvatuslaiksi.

Suuntasimme voimavaroja veteraanikuntoutukseen ja vanhuspalvelulain toteuttamiseen

Kävimme johtamassani valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostossa tarkkaan läpi myös veteraanikuntoutuksen määrärahoja. Arvioimme, että raha ei riitä kustannusten nousun ja veteraanien ikääntymisen myötä. Siksi lisäsimme kuntoutusvoimavaroja ensi vuodelle. Edellytämme, että hallitus selvittää kevään 2014 kehyspäätökseen mennessä, mikä on oikea ja riittävä määrärahataso veteraanipalveluiden turvaamiseen kehyskaudella 2015—2018. Edellytämme, että myös sotainvalideilla on vastaavanlaiset mahdollisuudet kotiin vietäviin palveluihin kuin veteraaneilla.

Vaikka budjetissa on paljon säästöjä, on tärkeä arvovalinta, että lisävoimavaroja suunnataan myös uuden vanhuspalvelulain mukaisten palveluiden kehittämiseen ja omaishoitajien tukipalveluihin. Taloutta on tasapainotettava ja Suomea on rakennettava niin, että Suomi on hyvä paikka asua, tehdä työtä ja elää kaikenikäisille.

Käynnistimme yrittäjyyskiertueen Helsingissä

Olen iloinen, että 300 000 euron lisäraha Aalto-yliopiston Startup-talolle toteutui. Kannustan hallitusta kaikin tavoin edistämään yrittäjyyden toimintaedellytyksiä. Vierailemme eduskuntaryhmämme kanssa yrittäjien luona eri puolilla Suomea ja kysymme yrittäjyyden haasteista. Yrittäjyyskiertueen tuloksista kootaan lista, joita Kokoomus sitoutuu viemään eteenpäin kuluvalla hallituskaudella. Ajatukset ja ideat ovat tervetulleita.

http://www.yrittäjyyskiertue.fi

Tänä vuonna joulukorttien ostamisen sijaan teen lahjoituksen Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistykselle. (www.uusilastensairaala2017.fi)

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2014

Joulu on ennen kaikkea yhdessäolon juhlaa.
Paras lahja läheisille on antaa heille aikaa.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja
sari.sarkomaa@eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi
050 511 3033

Mikäli osoitteesi vaihtuu tai et halua enää vastaanottaa kuukausikirjettäni, toivoisin Sinun ilmoittavan asiasta avustajalleni Antti Pynttärille, mieluiten sähköpostitse antti.pynttari@eduskunta.fi / puh. 09 432 4033.

http://www.sarisarkomaa.fi/wp-content/uploads/sari_1.jpgJoulu on ennen kaikkea yhdessäolon juhlaa.

Paras lahja läheisille on antaa heille aikaa.